Lelusalakuljettaja Rami Adham oikeuteen veropetoksesta ja pahoinpitelystä – syytetään myös dopingrikoksesta

Hyväntekijänä tunnetuksi tulleen Rami Adhamin uusimmat rikosepäilyt käsitellään oikeudessa ensi viikolla. Hänen taustaltaan löytyy useita rikoksia.

Kotimaa
Mies raunioiden edustalla.
Rami Adham vanhassa kotikaupungissaan Aleppossa. Taustalla raivataan pommitusten jälkiä.Ahmed Halabi

Paljon kansainvälistä julkisuutta saanut suomensyyrialainen Rami Adham on tuomittu vuosien mittaan Suomessa useista pahoinpitely- ja dopingrikoksista.

Parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa odottaa käsittelyä kaksi Adhamiin liittyvää juttua. Toisessa Adhamia syytetään ainakin veropetoksesta ja toisessa ainakin pahoinpitelystä ja dopingrikoksesta. Aiemmin Yle kertoi virheellisesti, että Adhamia syytettäisiin törkeästä dopingrikoksista, mutta syytteet koskevat tavallisia dopingrikoksia.

Juttujen pääkäsittely on määrätty ensi viikolle, 25. lokakuuta.

Adham ei kommentoinut Ylelle rikosepäilyjään. Hänen doping- ja pahoinpitelytaustastaan kertoi ensimmäisenä STT.

Neljä pahoinpitelytapausta

Pahoinpitelytuomioita Adhamilla on ainakin neljä, joista ensimmäiset 1990-luvulta. Adham oli 23-vuotiaana mukana tappelussa ruotsinlaivalla ja 25-vuotiaana Helsingin keskustassa, joista molemmista tuli rangaistukseksi sakkoja.

Vuonna 2003 Adham joutui sanaharkkaan linja-autonkuljettajan kanssa, joka yritti poistaa hänet väkivalloin bussista. Seurauksena syntyi nujakka, jossa molemmat saivat sakkoja.

Vuonna 2009 suomalainen mies nimitteli Adhamia tämän kodin parkkipaikalla pakolaiseksi ja "mutakuonoksi", jolloin Adham kävi mieheen käsiksi. Adhamia haukkunut mies sai sakkoja kunnianloukkauksesta ja Adham itse pahoinpitelystä.

Toistuvia dopingrikoksia

Dopingin maahantuonnista Adham on saanut kovempia rangaistuksia, ehdollista vankeutta.

Ensimmäisen kerran Adham toi laittomasti Suomeen dopingtabletteja ja -ampulleja vuonna 2010. Hän hankki aineet Saksasta ja Syyriasta. Aineita takavarikoitiin muun muassa Adhamin matkatavaroista Helsinki-Vantaan lentoaseman tullissa.

Käräjäoikeus piti todennäköisenä, että osa aineista oli tarkoitettu myyntiin, koska määrät olivat suuria. Adham sanoi hankkineensa ne omaan käyttöönsä ja suunnitelleensa itselleen puolentoista vuoden dopingin käyttökuurin.

Adham tuomittiin näistä teoista puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä dopingrikoksesta, dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta.

Toisen kerran Adham toi ja yritti tuoda dopingampulleja Turkista kesällä 2014.

Adham väitti oikeudelle, että lääkäri olisi määrännyt aineet Turkissa hänelle testosteronin vajaatuotantoon. Oikeus ei uskonut selitystä.

Testosteronimäärä olisi riittänyt dopingtarkoituksessa pitkäaikaiseen väärinkäyttöön.

Käräjäoikeus määräsi lyhyen kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, jonka hovioikeus piti ennallaan. Koeaika tästä tuomiosta päättyy ensi kuun lopussa.

Jihadistiväitteet johtivat eroon SDP:stä

Rami Adham on tullut tunnetuksi siitä, että hän on matkustanut Syyriaan lukuisia kertoja sodan aikana ja vienyt sinne avustustarvikkeita ja leluja. Adham on aktiivinen Suomi Syyria yhteisö ry:ssä (siirryt toiseen palveluun), jolla on myös koulunrakennushanke Syyriassa.

Hänen kotikaupunkinsa on Syyrian Aleppo, mutta hän on asunut Suomessa 1980-luvulta asti. Hän on ammatiltaan lisäravinnealan yrittäjä.

Viime viikolla Adhamin mahdollisista jihadistiyhteyksistään nousi kohu sen jälkeen, kun hän oli liittynyt SDP:hen. Adham kiistää, että hänellä olisi kytköksiä jihadistisiin ryhmiin. Hän on puhunut avoimesti siitä, ettei voi liikkua Syyriassa ilman Vapaan Syyrian armeijan eli kapinallisryhmien kattojärjestön suojelusta.

Kohun seurauksena Adham erosi SDP:n jäsenyydestä. Adham sanoo Suomen viranomaisten olevan perillä hänen toiminnastaan ja tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

_Korjattu 19.10: Adhamia ei syytetä törkeästä dopingrikoksesta vaan tavallisesta dopingrikoksesta. _