Rauma tähtää tasapainoiseen budjettiin – silti isoja investointeja

Alijäämästä huolimatta Rauman budjetti on kaupunginjohtajan mukaan huomattavasti ennakoitua parempi.

Rauma
Rauman kaupungintalo
Antti Laakso / Yle

Rauman talous ei ole enää kaukana tasapainosta. Budjetissa on vielä alijäämää, mutta kaupunginjohtaja Kari Koski uskoo tilanteen muuttuvan pian.

– Jos puhuu koko kaupungin tuloksesta, on se vielä 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Se on kuitenkin huomattavasti parempi kuin aikanaan ennakoitiin. Olen varma, että vuonna 2018 talous on lopullisesti tasapainossa.

Kaupunginjohtaja julkisti vuosien 2017-2019 talousarvioesityksensä tänään. Sen mukaan kaupungin kunnallisveroprosentti pysyy ennallaan 20 prosentissa, mutta kiinteistöveroihin on pakko tehdä valtakunnalliset korotukset. Niiden arvioidaan tuovan kaupungin kassaan kolmessa vuodessa 7,5 miljoonaa euroa.

Vähemmän ostopalveluja, enemmän lähihoitajia

Valtion tasolta määritellyt korotukset koskevat myös terveyskeskusten asiakasmaksuja. Niistä saaduilla tuloilla Rauman kaupunki aikoo palkata lähihoitajia vanhuspalveluihin.

– Kun kuluja katetaan pikku hiljaa myös ostopalveluista, saadaan kotihoitoon kymmenen uutta lähihoitajan virkaa, Kari Koski kertoo.

Ostopalveluista luopumista Koski perustelee keskittämisellä.

– Jos haluaa hoitaa kotihoidon asioita koordinoidusti, pitää ne hoitaa niin, että ne ovat keskitetysti jonkun hallussa.

Isoja investointeja

Myös muissa kaupungin investoinneissa keskitytään kaupunginjohtajan mukaan lähivuosina pehmeisiin arvoihin. Kaupungissa laitetaan kuntoon muun muassa kouluja. Pohjoiskehän koululle on varattu talousarviossa 5,0 miljoonaa euroa, Aronahteen koululle 2,0 miljoonaa ja Otan koululle 1,9 miljoonaa euroa.

Talousarvioesityksessä on varattu investointeihin kahdelle seuraavalle vuodelle runsaat 25 miljoonaa euroa ja kolmannelle hieman vajaat 20 miljoonaa euroa.

Raumalla on huomattu, että nyt on hyvä aika investoida, kun sekä lainaa että työtä saa halvalla. Viimeaikaiset investoinnit ovat osoittaneet, että urakoitsijoiden hinnat ovat tippuneet.

– Kun Suomessa on tällainen taloudellinen tilanne, saa investoinnit tehtyä helposti 15 prosenttia halvemmalla kuin silloin, kun talous käy kuumana, Koski toteaa.