1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Kysy Yhdysvaltain kiihkeistä vaaleista: Live chat tänään kello 14–15.30

Loanheitto on ollut ennenkokematonta. Ulkomaantoimittajat Ylen vaalitiimistä vastaavat yleisön kysymyksiin vaalin asetelmista ja äänestäjille tärkeistä aihepiireistä.

Yhdysvallat valitsee presidentin 8. marraskuuta. Ennakkosuosikki on demokraattien Hillary Clinton, joka johtaa mielipidemittauksissa.

Republikaanien Donald Trump on miljardööri, jonka selkeintä kannattajakuntaa on kuitenkin valkoinen työväenluokka.

Clinton on selkeästi suositumpi ehdokas naisäänestäjille. Hänen johtonsa naisten parissa on ollut parikymmentä prosenttiyksikköä.

Toimittajat Antti Kuronen ja Mika Hentunen. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Trump on menettänyt naisääniä lisää viime viikkojen videopaljastuksissa, joissa hän on nimitellyt naisia ja puhunut heille törkeästi. Pienikin noste naisäänestäjien suosiossa voi merkitä vaalissa paljon Trumpille.

Antti Kuronen ja Mika Hentunen ovat vierailleet vaalitilaisuuksissa Yhdysvalloisssa ja jututtaneet äänestäjiä neljän osavaltion alueella. He palaavat Yhdysvaltoihin vaalien ajaksi.

Tänään keskiviikkona he ovat valmiina vastaamaan kysymyksiin Ylen uutisten verkkosivuilla kello 14–15.30.

Tervetuloa mukaan!

Kuuntele myös: Yle Areenassa Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Sarjassa käsitellään amerikkalaisia puheenaiheita presidentinvaalin alla. Areenasta myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt.