Oulun Poikkimaantien silta sai asvalttipinnan – autoilijat joutuvat odottamaan vielä kuukauden

Oulujoen ylittävä Poikkimaantien silta alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Silta on saanut jo asvalttipinnan ja se saadaan avattua liikenteelle noin kuukauden kuluttua eli puoli vuotta etuajassa.

liikenne
Oulujoen ylittävä Poikkimaantien silta on saanut asvalttipinnoitteen
Oulujoen ylittävä Poikkimaantien silta on saanut asvalttipinnoitteen.Salla Laurila / Yle

Lähes 300 metriä Oulujoen ylittävää Poikkimaantien siltaa alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

– Silta on juuri saanut asvalttipinnan, kaidetöitä tehdään parhaillaan, samoin valaistusta asennetaan, kertoo sillan rakennuttajaurakoitsijan Plaana Oy:n projektipäällikkö Pekka Mosorin.

Tarkkaa päivämäärää sillan avaamisesta liikenteelle ei ole vielä lyöty lukkoon. Näillä näkymin se on marraskuun loppupuolella. Joka tapauksessa silta rakentuu aikataulustaan noin puoli vuotta etuajassa, mutta viimeistelyt tehdään ensi kesänä.

– Joitakin kevyen liikenteenväylien päällysteitä jää ensi kesälle. Myös Kainuuntien ja Kajaanintien välisellä osuudella sillan korjaustöitä ja meluesteitä jää tehtäväksi ensi kesänä.

Heikko taloustilanne piti kustannukset kurissa

Myös siltahankkeen reilun 20 miljoonan euron kokonaisbudjetti tullaan Mosorinin mukaan alittamaan.

– Esimerkiksi syksy on suosinut. On ollut lämmintä ja suht kuivaakin eli päällystyöt on saatu hyvin tehtyä. Lisää rahaa ei tarvitse käydä pyytämässä.

Rakentaminen sattui myös taloudellisessa mielessä sopivaan aikaan, sillä kustannukset eivät ehtineet nousta.

– Teräksen ja energiatuotteiden, kuten öljyn hinta näyttävät nyt lähtevän nousuun. Kun rakennusmateriaalit kallistuvat, silloin myös kustannukset kohoavat.

Silta helpottaa Oulun uuden kasvusuunnan eli Hiukkavaaran liikennettä

Poikkimaantien silta on osa pitkään odotettua eteläistä kehätietä, joka kulkee Hiukkavaaran kautta Kuusamon tielle. Silta mahdollistaa Oulun kaupungin kasvamisen Hiukkavaaran suuntaan. Toisaalta sen odotetaan helpottavan liikenneruuhkia moottoritien ja Erkkolan silloilla.

Ylityksiä Poikkimaantien sillalle arvioidaan tulevan vuorokaudessa noin 15 000. Malttamattomimpien autoilijoiden pelätään ottavan sillan käyttöön jo ennen sen avaamista, Mosorin sanoo.

– Semmoinen vaara on olemassa, että liikenne tähän hakeutuu, koska tämä oikaisee huomattavasti kaupungin keskustaan Saarelan alueelta. Ilta-aikaan varmaan täytyy ruveta kohta sulkeen tätä ihan ajoesteillä, ettei tänne tule sivullisia kulkijoita.