1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Norjaa patistetaan sijoittamaan enemmän osakkeisiin – omistaa jo 1,3 prosenttia maailman listatuista yhtiöistä

Norjan öljyrahasto on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto.

Norja on pumpannut öljyvarojaan rahastoon, jonka arvo on nykyisin 800 miljardia euroa. Kuva: Harald Pettersen / Statoil

Norjan satojen miljardien arvoista öljyrahastoa ohjeistetaan sijoittamaan entistä suurempi osa varoistaan osakkeisiin, kertoo Financial Times (siirryt toiseen palveluun). Tähän johtopäätökseen tultiin maan hallituksen tilaamassa raportissa, jossa tarkasteltiin muun muassa rahaston tuotto-odotuksia suhteessa siihen, paljonko Norjan valtio vuosittain voi käyttää rahaston varoja.

Valtion omistaman rahaston osakeomistuksia ehdotetaan kasvatettavaksi siten, että niiden osuus rahastosta olisi 70 prosenttia nykyisen 60 prosentin sijaan. Samalla rahastoa kehotetaan suurempaan riskinottoon. Financial Timesin mukaan Norjan hallituksen on määrä päättää kantansa suositukseen keväällä.

Jos rahaston osakeomistuksia päädytään kasvattamaan, olisi kyse varsin merkittävästä muutoksesta markkinoilla: Norjan öljyrahasto on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto, ja se omistaa jo nyt keskimäärin 1,3 prosenttia jokaisesta maailman listatusta yhtiöstä ja yli 2 prosenttia Euroopassa listatuista.

Norjan hallituksen olisi tällä hetkellä mahdollista käyttää neljä prosenttia rahaston arvosta vuosittain, mutta raportin laatineiden asiantuntijoiden mukaan rahaston tuotto-odotukset seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikaan ovat nykyisellään vain 2,3 prosenttia vuosittain. Rahaston arvo on noin 800 miljardia euroa, ja sitä hallinnoi Norjan keskuspankki.