Suolaista, suolatonta ja polttavaa kipua – tuima on monitahoinen sana

Jos sanot ruokaa tuimaksi Länsi-Suomessa, se tarkoittaa suolaista. Itä-Suomessa sana kuitenkin tarkoittaa aivan päinvastaista, suolatonta.

sanat
Suomessa suolan kulutusta on pyritty vähentämään.
Jos ruoka on suolaista Länsi-Suomessa, siitä voi käyttää sanaa tuima. Itä-Suomessa tuima tarkoittaa suolatonta.Arja Lento / Yle

Ihminen voi olla tuima, herätys voi tulla aamutuimaan – tuima-sanan (siirryt toiseen palveluun) käyttöön on useita eri käyttötarkoituksia. Kotimaisten kielten keskuksen Kielikello-lehden mukaan eri tulkinnat sanalle tuima vaihtelevat itä- ja länsimurteiden rajan mukaisesti.

Suurin eroavaisuus sanalla on eri alueilla ruuan makuun liittyen. Esimerkiksi Pohjois- ja Itä-Suomen murrealueilla tuima tarkoittaa vähäsuolaista tai suolatonta, kun taas monin paikoin Suomen länsiosissa tuimana tunnettu ruoka on suolaista ja muutenkin maultaan väkevää tai karvasta.

– Kirjakielessä puolestaan tuiman merkityksiä ovat ankara, kova, voimakas, raju, kiivas, vihainen ja tuikea. Nämä merkitykset ovat aika lähellä läntisten murteiden merkityksiä, kertoo erityisasiantuntija Kirsti Aapala Kotimaisten kielten keskuksesta.

– Onkin ajateltu, että tuima olisi alkuaan tarkoittanut polttavaa kipua aiheuttavaa. Siitä olisivat sitten kehittyneet muut, nykyiset merkitykset. Sana tuima tunnetaan myös lähimmissä sukukielissä, esimerkiksi karjalassa ja virossa. Sen enempää sen alkuperästä ei toistaiseksi tiedetä. Joka tapauksessa suomen kirjakielessä sana tuima on tunnettu jo 1500-luvulta Agricolasta lähtien, Aapala jatkaa.

Onkin ajateltu, että tuima olisi alkuaan tarkoittanut polttavaa kipua aiheuttavaa.

Kirsti Aapala

Murteet (siirryt toiseen palveluun) ovat syntyneet aikana, jolloin ihmisten elämänpiiri oli varsin pieni. Alueittain ilmaisut vaihtelevatkin, myös ruuan ja juoman suhteen.

Tuima ei ole ainut sana, jolla on suolaisuuteen viittaava merkitys.

– Liian suolaista tarkoittavat myös esimerkiksi kovasuolainen, pikisuolainen ja tikkusuolainen.

Esimerkiksi Kainuun alueella hyppykastikkeella viitataan niin suolaiseen kastikkeeseen, että oikein hyppäyttää. Tönkkösuolattu taas viittaa kalaan, joka on todella vahvasti suolattu niin sanotusti tönköksi.