Luovu Nobelista, Dylan! – Amerikkalaisrunoilijat ärsyyntyivät hiljaisuudesta

Ruotsin akatemian mielestä ei haittaa, vaikka kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut Bob Dylan ei ole vieläkään ottanut kantaa saamaansa tunnustukseen. Kirjallisuuspiireissä ehdotellaan jo palkinnosta luopumista, kertoo The New York Times.

Bob Dylan vastaanottamassa Medal of Freedom -mitalia Valkoisessa talossa vuonna 2012. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Kun laulaja-lauluntekijä Bob Dylan julistettiin maailman tunnetuimman kirjallisuuspalkinnon saajaksi lokakuun 13. päivä 2016, oli aika selvää, että hän ei tule esiin antamaan haastatteluja ja kiittelemään palkinnosta. Sen sijaan se, että hän ei reagoi palkitsemiseensa millään tavalla, on ollut hienoinen yllätys.

Dylan ei piileskele missään. Hän oli lavalla bändinsä kanssa lasvegasilaisessa konserttisalissa, kun tieto palkinnosta tuli. Hän ei maininnut palkintoa sanallakaan. Seuraavana päivänä Dylan soitti rockfestivaaleilla Californian Idahossa. Ei sanaakaan.

The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Dylanin jälkeen lavalle kavunnut The Rolling Stones sen sijaan hehkutti Nobel-palkintoa.

– Emme olekaan koskaan ennen esiintyneet samalla lavalla Nobel-voittajan kanssa, lehti kertoo Mick Jaggerin sanoneen.

Jagger myös vertasi Bob Dylania yhdysvaltalaiseen 1800-luvun runoilijaan Walt Whitmaniin.

Ainoa palkittu, joka ei hiiskukaan

Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kyseli Ruotsin Akatemian edustajalta Sara Daniukselta neljä päivää palkitsemisen jälkeen, mitä Akatemia aikoo tehdä, jos Dylan ei reagoi. Daniuksen mukaan, ei mitään kummempaa.

– En ole kovinkaan huolissani. Kyllä hän vielä ilmoittaa itsestään. Ja jos ei, juhlimme ilman häntä. Kunnia kuuluu kuitenkin hänelle eikä kenellekään muulle, Danius sanoo.

Danius kertoo Akatemian olleen yhteydessä Bob Dylanin edustajiin ja läheisiin. Sen enempää asialle ei oikeastaan voi tällä haavaa tehdä. Akatemia kylläkin myöntää, että kyseessä on ainutkertainen tapaus. Vastahankaisimmatkin palkinnonsaajat ovat reagoineet jollain tapaa ja saapuneet noutamaan tunnustuksen tai kieltäytyneet siitä.

Yhdysvalloissa muutamat kirjailijat ovat kehottaneet Dylania luopumaan Nobelista. Näin teki aikoinaan ranskalainen filosofi ja kirjailija Jean Paul Sartre vuonna 1964.

The New York Timesin mukaan ainakin runoilijat Amy King ja Danniel Schoonebeck ovat ihmetelleet, miksi maestro ei vain luovu palkinnosta, jos hän ei siitä iloitsekaan.

– Kaikki me tunnemme hänen levynsä alusta loppuun ja lopusta alkuun, hän on jo tunnettu jokaisessa mökissä kautta maailman. Onko tällä palkinnolla minkään valtakunnan vaikutusta häneen, Schoonebeck kysyy kirjailijoiden PEN-järjestön (siirryt toiseen palveluun) nettisivuilla.

– Jos Bob Dylan ei ole jo luopunut palkinnosta, hänen pitäisi tehdä niin, Schoonebeck jatkaa.

Dylanin on kuultu pitävän kiitospuhe ainakin kerran

Vaikka Bob Dylan on tunnettu eksentrisestä käytöksestään, hänen tiedetään vastaanottaneen palkintoja ja pitäneen kiitospuheen, jopa aivan viime vuosina.

Vuonna 2001 hän oli läsnä Golden Globe -gaalassa, jossa hänet palkittiin parhaasta alkuperäisestä kappaleesta (_Things Have Changed _) elokuvassa Wonder Boys. Dylanin kerrotaan ottaneen palkinnon vastaan, kiittäneen yhtyettään, levyyhtiötä ja perhettään. Puhe kesti noin 15 sekuntia.

Sen sijaan Grammy-palkintoihin liittyvän MusicCares-hyväntekeväisyysjärjestön palkintotilaisuudessa 2015 hän löi toimittajista ja levy-yhtiöpomoista koostuvan yleisön ällikällä. Bob Dylan kiipesi lavalle ja kertoi yli puoli tuntia siitä, miten hänen kappaleensa ovat syntyneet ja millaisia vaikutusmahdollisuuksia musiikilla on.

Jos hyvin käy, Nobel-juhlassa vielä kuullaan uudelleen tällainen puhe.