Pääministeri Sipilä: Ei mitään syytä muuttaa Ahvenanmaan asemaa

Pääministeri Juha Sipilä torjuu puheet, joiden mukaan Itämeren jännittyneen tilanteen vuoksi Ahvenanmaan asema pitäisi arvioida uudelleen.

politiikka
Pohjoismaiden pääministerit kokoontuivat Ahvenanmaalle syyskuussa 2016.
Pohjoismaiden pääministerit kokoontuivat Ahvenanmaalle syyskuussa 2016. Juha Sipilä on kuvassa kolmas vasemmalta.Markku Ojala / AOP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Ahvenanmaan asemaa ei ole käsitelty mitenkään hallituksessa eikä hän näe mitään tarvetta Ahvenmaan aseman muuttamiseen.

Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue kansainvälisin sopimuksin eli puolustusvoimilla ei ole siellä aseita eikä joukkoja. Sodan aikana Suomella on kuitenkin velvollisuus puolustaa aluetta.

Ahvenanmaan asema on noussut keskusteluun viime kuukausina kun Ruotsi on palauttanut joukkoja Gotlantiin. Aivan viime päivinä esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on pohtinut blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Ahvenanmaan asemaa ja puolustusta nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. Puolustusministeri Niinistön mukaan "demilitarisoituna Ahvenanmaa muodostaa sotilaallisen tyhjiön".

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Ahvenanmaan asema ei ole minkäänlaisessa uudessa punninnassa.

– Ei kyllä siinä on Suomella selkeä linja ja kansainväliset sopimukset velvoittavat meitä. Minkäänlaista keskustelua ei ole edes käyty siitä, että Ahvenanmaan asemaa punnittaisiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Ahvenanmaan asemaa olisi syytä pohtia nyt kun Suomi ja Ruotsi tiivistävät sotilaallista yhteistyötään.

– Ei tällaista keskustelua ole hallituksessa ja kansainväliset sopimukset velvoittavat meitä. Ahvenanmaa on demilitarisoitu vyöhyke ja sodan aikana puolueeton. En näe mitään syytä muuttaa tätä, Sipilä painotti.

Presidentti Niinistö: Ahvenanmaalaisia kuultava

Ahvenanmaan asemasta kysyttiin myös Liettuan ja Suomen presidenteiltä.

Sipilän tavoin presidentti Sauli Niinistö muistutti Ahvenanmaan aseman olevan kansainvälisin sopimuksin sovittu.

– Ei Suomi voi yksin mennä sellaisia sopimuksia muuttamaan. Suomella on velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata osana tasavaltaa.

– Kuinka se sitten tapahtuu? Minusta asiasta voi keskustella ja olen myös kuullut, että asia on noussut esille ja että Ruotsi olisi valmis puolustamaan Ahvenanmaata jos tilanne sitä vaatii.

– Mutta ihan ensiksi on keskusteltava ahvenanmaalaisten itsensä kanssa. Heillä on todellakin sanansa sanottavana tässä asiassa.

Presidentti Niinistö otti esille myös uhkakuvat, joiden mukaan Ahvenanmaalle nousisi vihollisen "pieniä, vihreitä miehiä".

– Voi olla että sellaisiakin pelkoja on, mutta Ahvenanmaa on tiivis saaristoyhteisö ja paikallisväestö on varmasti hyvin valppaana, mikäli jotain tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuisi. Ja mitään sellaista ei ole kantautunut minun korviini.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė jatkoi lyhyesti.

– Olemme molemmat armeijan ylipäälliköitä ja meidän perustuslaillinen tehtävämme on puolustaa maidemme alueellista koskemattomuutta aina ja kaikin tarvittavin tavoin. Se on minun vastaukseni, Grybauskaitė tiivisti presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.