1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhukset ja ikääntyminen

Vanhus voi riutua vanhainkotijonossa kuukausia – odottaminen romahduttaa helposti kunnon

Ovet vanhainkotiin eivät esimerkiksi Tampereella aukene hetkessä, eivät välttämättä edes puolessa vuodessa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Heikkokuntoiset vanhukset joutuvat odottamaan pitkään vanhainkotipaikkaa.

Esimerkiksi Tampereella yli 150 vanhusta oli odottanut yli kolme kuukautta hoitopaikkaa vanhainkotiin tai raskaaseen palveluasumiseen touko-elokuussa 2016.

Vielä pidempään, yli puoli vuotta hoitopaikkaa odottaen sinnitelleitä vanhuksia oli yli parikymmentä.

Tampere ei ole tilanteen kanssa yksin, vaan saman haasteen kanssa painitaan muillakin paikkakunnilla.

Odottaminen voi romahduttaa kunnon

Geriatrian professori Jaakko Valvanteen mukaan pysyvän hoitopaikan odottaminen ja sairaalaosastolta toiselle kiertäminen voivat romahduttaa nopeasti vanhuksen kunnon.

– Jos toimintakyky on sairaalassa heikentynyt, eikä ihmistä pystytä enää kotiuttamaan vaan jäädään odottamaan hoitopaikkaa, käy niin, että ihminen ei olekaan enää kuntouttavien toimenpiteiden piirissä.

– Silloin riski on, että vanhuksen tilanne huonontuu edelleen. Odottavan aika on tunnetusti pitkä eli se odottaminen ei ole elämänlaadullisesti hyvä tilanne.

Kotihoidossa vielä kiviä käännettävänä

Geriatrian professori Valvanne ei näe sellaista tulevaisuutta, että hoitopaikkoja rakennettaisiin lisää. Valvanteen mukaan kehittämistyö tulisi suunnata kotihoitoon.

– Itse ajattelen niin, että meillä on enemmän mahdollisuuksia tukea kotona asuvia kuin mitä me nykyisellään kykenemme tarjoamaan.

– Meidän pitäisi keskittyä siihen, että mitä voimme tehdä kotihoidon tukemiseksi. Viimestä kiveä ole siltä osin vielä käännetty, Valvanne sanoo.

Valvanteen mukaan tehtävää riittää edelleen, vaikka esimerkiksi Tampereella on saatu jo paljon aikaankin.

– Emme ole vielä niin pitkällä, että jo tehdyt toimenpiteet alkaisivat näkyä. Näin on monessa muussakin paikassa, että vielä ei olla niin tehokkaita kuin olisi mahdollista, Valvanne sanoo.