1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Wikileaks-vuodot: Kahdeksan paljastusta Clintonin kulissien takaa

Vuodot Hillary Clintonin kampanjaväen sähköposteista ovat jääneet Donald Trumpin skandaalien varjoon.

Vuodetut sähköpostit ovat peräisin Clintonin kampanjapäällikön John Podestan arkistoista. Kuva: Bernd von Jutrczenka / EPA

Äkkivääriä mielipiteitä katolilaisista ja tietoja vaalitilaisuuksien kysymysten saamisesta etukäteen.

Vuotosivusto Wikileaks on viime päivinä julkaissut tuhansia sähköposteja (siirryt toiseen palveluun), jotka on hakkeroitu demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kampanjapäällikön John Podestan tililtä. Wikileaksin mukaan luvassa on vielä kymmeniä tuhansia lisää ennen kolmen viikon päässä häämöttävää vaalipäivää.

Ainakaan toistaiseksi joukossa ei ole suuria uutisia. Clintonin vaalikampanjasta ja sen tekijöistä viestit antavat kuitenkin epäedullisen kuvan.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan sähköposteihin on päästy käsiksi Venäjän avustuksella. Clintonin kampanjaväki uskoo, että republikaaniehdokas Donald Trump tiesi vuodosta etukäteen.

Podesta ei ole vahvistanut viestien aitoutta, mutta ei ole myöskään osoittanut niitä väärennöksiksi.

Kokosimme yhteen kahdeksan huomiota saanutta paljastusta.

1. "Katolilaiset vääristävät uskontoa"

Clintonin kampanjan viestintäjohtaja Jennifer Palmieri ja Center for American Progress - ajatushautomon johtaja John Halpin laukoivat vuonna 2011 sähköpostitse kielteisiä näkemyksiä katolisen kirkon jäsenistä. 

– Konservatiivisen liikkeen voimakkaimmat hahmot tuntuvat kaikki olevan katolilaisia (tai katolilaisiksi kääntyneitä). Systemaattinen ajattelu ja takapajuiset sukupuoliroolit varmaankin viehättävät heitä. Hämmästyttävää uskonnon vääristämistä, Halpin kirjoitti.

– He varmaankin pitävät katolilaisuutta sosiaalisesti hyväksyttävimpänä konservatiivisena uskontona. Heidän rikkaat ystävänsä eivät ymmärtäisi, jos he olisivat ryhtyneet evankelisiksi, Palmieri vastasi.

Trumpin kampanjan mukaan sähköpostit paljastavat, että Clintonin taustalla on uskonnollista ahdasmielisyyttä.

Itsekin katolilainen Palmieri sanoo, ettei muista lähettäneensä kyseistä sähköpostia.

2. Kysymyksiä etukäteen

Demokraattisen puolueen kansallisen komitean puheenjohtaja ja aiemmin uutiskanava CNN:n vaalikommentattorina toiminut Donna Brazile kertoi sähköpostissa, että oli saanut tietää etukäteen kysymyksen, joka oli tarkoitettu Clintonille maaliskuisessa yleisötapahtumassa.

– Aika ajoin saan kysymyksiä etukäteen, Brazile kirjoitti Clintonin avustajille ja kopioi kuolemanrangaistusta koskeneen kysymyksen viestiinsä.

Kuvakaappaus Wikileaksin sivuilta. Kuva: Wikileaks / Yle Uutisgrafiikka

Lähes sanatarkasti sama kysymys todella esitettiin Clintonille kyseisessä tilaisuudessa.

Trumpin kampanja on esittänyt syytöksiä siitä, että demokraatit saavat vaalitilaisuuksien kysymyksiä etukäteen.

Demokraattisen puolueen kansallisen komitea on puolueen johtava elin. Sen nykyinen puheenjohtaja Brazile toimi viestittelyn aikaan maaliskuussa varapuheenjohtajana.

Demokraattien omissa riveissä tapaus on herättänyt kysymyksiä siitä, miksi Brazile näyttää tukeneen juuri Clintonia. Maaliskuussa kun Clinton kävi vielä esivaalitaistoa Bernie Sandersia vastaan, ja puolueen edustajien olisi pitänyt olla tasapuolisia.

3. "Huomionkipeät latinot"

Kampanjapäällikkö John Podesta suositteli Clintonille elokuussa latinalaisamerikkalaista väestönosaa edustavia poliitikkoja, joiden tuki olisi presidenttiehdokkaalle hyödyllistä. Sähköpostissa oli nimiä ja yhteystietoja. Sen otsikkokentässä luki "huomionkipeät latinot".

Kuvakaappaus Wikileaksin sivuilta. Kuva: Wikileaks / Yle Uutisgrafiikka

Podesta kehotti Clintonia ottamaan yhteyttä entiseen liikenneministeriin Federico Peñaan ja Uuden-Meksikon entiseen kuvernööriin Bill Richardsoniin ja pyytämään heiltä julkista tukea.

Jälkimmäinen on ollut huonoissa väleissä Clintonin puolison, entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Podestan mielestä miesten kuitenkin pitäisi "haudata sotakirves".

– Richardson esiintyy edelleen paljon televisiossa. Hän voi olla idiootti, mutta hänen kanssaan kannattaa olla väleissä, Podesta kirjoitti.

4. "Salaisia" toimia Syyriassa

Tuoreimpien Wikileaks-vuotojen mukaan Clinton on sanonut, että hän haluaisi puuttua Syyrian sisällissotaan salaisin toimin. Hän puhui asiasta liikepankki Goldman Sachsin konferenssissa vuonna 2013 hieman sen jälkeen, kun oli jättänyt Yhdysvaltain ulkoministerin tehtävät.

– Minusta väliintulo pitäisi tehdä niin salaisesti kuin se on amerikkalaisille mahdollista, Clinton sanoi tilaisuudessa.

Hän jatkoi sanomalla, että Yhdysvallat oli salaisissa operaatioissa ennen paljon parempi, mutta nykyään asiat vuotavat helposti.

– He sanovat luottoreportterilleen ja muille, että katsokaa mitä me teemme, ja haluavat kunnian itselleen.

5. Varovaisuutta pakolaiskysymyksessä

Puheessaan juutalaiselle säätiölle Chicagossa vuonna 2013 Clinton sanoi, että Jordania ja Turkki eivät pysty tutkimaan kaikkien maahan tulevien pakolaisten taustoja.

– Ne siis eivät tiedä, jos maahan tulee jihadisteja pakolaisten joukossa, Clinton sanoi.

Trumpin leiri on tarttunut hanakasti kommentteihin ja arvostellut Clintonia hänen vaatimuksistaan kasvattaa Yhdysvaltojen ottamaa pakolaismäärää.

Presidentti Barack Obaman suunnitelman mukaan Yhdysvallat ottaisi vastaan 10 000 pakolaista vuodessa. Clintonin mielestä pakolaisia pitäisi ottaa 65 000 vuodessa.

Hillary Clinton kampanjatilaisuudessa 30. syyskuuta. Kuva: Cristobal Herrera / EPA

6. Puhetta taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta

Sähköpostit kertovat myös kiinnostavia yksityiskohtia siitä, mitä Clintonin puheisiin on sisällytetty ja mistä syistä.

Finanssikeskus Wall Streetillä lokakuussa 2014 pidetyssä tilaisuudessa Clinton puhui taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta ja finanssiteollisuuden epäonnistumisesta.

Tarkoituksena oli käyttää puhetta tulevaisuudessa esimerkkinä siitä, mitä satojen tuhansien dollarien puhujapalkkioita nostanut Clinton on bisneseliitille sanonut.

– Kirjoitin puheeseen pitkän pätkän taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta ja siitä, kuinka finanssiteollisuus on kadottanut päämääränsä. Yksinomaan siinä tarkoituksessa, että voisimme näyttää sen ihmisille, jos meiltä kysytään, mitä hän on puhunut isoille pampuille suljettujen ovien takana, kirjoitti Clintonin puheenkirjoittaja Dan Schwerin.

7. Unelma avoimista rajoista

Nykyään Clinton suhtautuu melko varautuneesti kauppasopimuksiin, mutta vuonna 2013 puheessa brasilialaiselle pankille sävy oli toinen.

– Unelmani on koko pallonpuoliskon kattava yhteismarkkina, jossa kauppaa tehdään avoimesti ja rajat ovat auki, jossa energia on vihreää ja kestävää, ja joka tuottaa kasvua ja mahdollisuuksia kaikille, Clinton sanoi.

Kriitikot ovat verranneet Clintonin puheita Trumpin usein toistamaan iskulauseeseen, jonka mukaan "ilman rajoja meillä ei ole maata".

8. Chelsea Clinton, "hemmoteltu kakara"

Bill Clintonin pitkäaikainen avustaja Doug Band valittaa vuotoposteissa turhautumistaan siihen, kuinka Clintonien 36-vuotias tytär Chelsea sekaantuu hänen konsulttifirmansa ja Clintonin säätiön asioihin.

– Hän käyttäytyy kuin hemmoteltu kakara, jolla ei ole mitään muuta tekemistä kuin kehittää ongelmia oikeuttaakseen omat tekemisensä. Koska hän ei ole löytänyt oma tietään ja hänen elämältään puuttuu päämäärä, Band kirjoittaa sähköpostissa vuonna 2011.

Chelsea Clinton työskentelee nykyään Clintonien säätiössä. Hän oli valittanut, että Bandin konsulttiyritys oli ottanut yhteyttä Britannian parlamentin jäseniin presidentti Clintonin puolesta.

Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton, tytär Chelsea Clinton ja vävy Marc Mezvinsky seuraamassa vaaliväittelyä lokakuussa 2016. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Lue myös:

Wikileaksin perustajan Julian Assangen internetyhteys on katkaistu

Assangen pidätysmääräys uusittiin – kahdeksannen kerran