Thaimaassa kuninkaan kuoleman sureminen synnyttää jopa kahakoita

Äärimonarkistit ovat pakottaneet väkivalloin joitakin ihmisiä rukoilemaan viime viikolla kuolleen kuningas Bhumibolin kuvan edessä. Myös verkossa on vaadittu rangaistuksia niille, joiden ei katsota surevan riittävästi.

Thaimaa
Mies selin, kuninkaan suuren, kultareunaisen kuvan edessä.
Sureva thaimaalainen rukoilee kuninkaan kuvan edessä Bangkokissa. Narong Sangnak

Thaimaan oikeusministeri Paiboon Koomchaya on kehottanut thaimaalaisia ryhtymään toimiin niitä vastaan, jotka loukkaavat maan monarkiaa kuningas Bhumibolin kuoleman jälkeen. Paiboon ei kuitenkaan tukenut väkivaltaa, mihin jotkut surevat thaimaalaiset näyttävät tuntevan houkutusta.

Thaimaata 70 vuotta hallinnut Bhumibol kuoli 88-vuotiaana viime torstaina. Hän oli poliittisesti jakautunutta Thaimaata yhdistävä hahmo, ja maahan on julistettu vuoden kestävä suruaika.

Sisäministeri Paiboon Koomchayan mukaan "sosiaalinen rangaistus" on paras tuomio niille, joiden katsotaan arvostelevan kuningashuonetta.

Kuningasmieliset joukkiot ovat käyneet ihmisten kimppuun

Kuninkaan sureminen on saanut thaimaalaiset pukeutumaan massoittain mustaan ja osoittamaan kunnioitustaan kuninkaalle.

Joissakin tapauksissa väkijoukot ovat käyttäneet väkivaltaa niitä vastaan, joiden katsotaan loukanneen monarkiaa. Joissain tapauksissa vihanpurkauksen syyksi on riittänyt se, että ihminen ei ole pukeutunut mustiin vaatteisiin.

Katukauppias istuu istuu myymälänsä edessä Bangkokissa. Seinusta on peitetty täyteen kuninkaan ja kuningasperheen kuvia.
Katukauppias Chaiwat Sritak on kerännyt kuningasperheen kuvia 30 vuoden ajan.Rungroj Yongrit / EPA

Verkkopalvelu Facebookiin on esimerkiksi ladattu video, jossa ihmisjoukko potkii ja mukiloi miestä, sekä pakottaa tämän polvistumaan kuninkaan kuvan eteen. Miestä syytettiin monarkian pilkkaamisesta.

– En tarkoittanut sitä. Rakastan kuningasta! miehen kerrotaan huutaneen väkijoukon keskellä.

Sunnuntaina 43-vuotias Umaporn Sarasat pakotettiin polvistumaan kuninkaan kuvan eteen Samuin saarella Etelä-Thaimaassa. Useat sadat ihmiset vaativat Umapornilta anteeksipyyntöä siitä, että hänen katsottiin loukanneen kuningashuonetta nettikommenteissa.

Poliisia tarvittiin myös estämään ihmisjoukkoa käymästä naisen kimppuun. Sarasat on saanut syytteen kuninkaan kunnian loukkaamisesta.

Turisteja on kehotettu varovaisuuteen

Kuningasperheen kunniaa suojaa Thaimaassa maailman tiukimmaksi luonnehdittu lèse majesté -laki. Rangastus voi olla jopa 15 vuotta vankeutta.

Syytteitä on nostettu ja rangaistuksia annettu aiempaa enemmän sen jälkeen, kun nykyinen sotilashallitus otti vallan Thaimaassa kaksi vuotta sitten.

Useat ulkomaiset hallitukset ovat kehottaneet Thaimaahan matkustavia turisteja kunnioittamaan thaimaalaisten surua.

Esimerkiksi liian kovaäänisestä juhlinnasta ja loukkaavaksi tulkittavasta käyttäytymisestä on ohjeiden mukaan syytä pidättyä.

Lähteet: AP, AFP