1. yle.fi
  2. Uutiset

Fortumin miljardien eurojen investoinnit Venäjälle nyt valmiit – kiistää, että olisivat riski

Tšeljabinskin miljoonakaupungin uusin energialaitos vihittiin juhlallisesti käyttöön. Fortum on rakentanut uuden laitoksen, ja sen myötä kahdeksan vuoden ja 4,5 miljardin euron investointiohjelma on saatu maaliin.

Yle maailmalla: Moskova
Näin voimalaitos vihittiin käyttöön.
Näin voimalaitos vihittiin käyttöön.Kerstin Kronvall / yle

Voimalaitos on siivottu niin, ettei missään näy pölyhiukkastakaan, kun uusi sähkö- ja lämpölaitos vihitään käyttöön.

Tšeljabinskin kuvernööri Boris Dubrovski kehui vihkiäistilaisuudessa uuden voimalaitoksen ympäristöystävällisyyttä ja varaministeri Anton Inytsin ulkomaisten investointien mielekkyyttä.

Tšeljabinskin voimalaitoksen hallit hohtavat uutuuttaan.
Tšeljabinskin voimalaitoksen hallit hohtavat uutuuttaan.Kerstin Kronvall / Yle

Uudella tekniikalla sähkötuotannon päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin yleensä Venäjällä. Laitos on myös tehokkaampi uuden turbiinitekniikan johdosta. Tuotantokapasiteetti on 495 megawattia sähköä ja 814 megawattia lämpöä.

Rohkea investointi

Tämä on saavutettu todella isoilla investoinneilla. Fortum on vuodesta 2008 tähän päivään investoinut Venäjälle 4,5 miljardia euroa, joista 2,5 miljardia on mennyt Tšeljabinskin uuteen GRES-laitokseen.

Moni on ihmetellyt investointien mielekkyyttä riskialttiille alalle, mutta Fortumin pääjohtaja Pekka Lundmark on luottavainen.

– Keskeinen riski sijoittajalle on, luottaako siihen, että viranomaiset pitävät lupauksensa, Lundmark sanoo.

Fortum on luottanut.

Fortumin pääjohtaja Pekka Lundmark kirjoittaa nimensä juhlakirjaan varaministeri Anton Inytsinin valvoessa.
Fortumin pääjohtaja Pekka Lundmark kirjoittaa nimensä juhlakirjaan varaministeri Anton Inytsinin valvoessa.Kerstin Kronvall / Yle

Uuteen sähkö- ja lämmöntuotantoon investoivat yritykset saavat Venäjän valtiolta takuut tietystä myyntihinnasta. Näin pyritään luomaan yritysten keskuudessa luottamusta hankkeiden tuottavuuteen.

Takuu koskee sekä ulkomaisia että kotimaisia investoijia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maksu tulee tuotantokapasiteetista.

Valuuttakurssit vaikuttavat tulokseen

Lundmarkin mukaan tämän järjestelmän ansiosta Venäjän heikko taloustilanne ei ole häirinnyt Fortumin toimintaa. Vuosina 2017-18 Fortum uskoo pääsevänsä tavoitteeseensa: tuottotavoite on 18,2 miljardia ruplaa.

Valuuttakurssien heilahteluista johtuen summa ei ole lähellekään alkuperäistä euromääräistä tavoitetta. Tämä ei kuitenkaan ole katastrofi.

– Sekä tuotot että kustannukset ovat ruplissa, Lundmark toteaa.

Fortumin menestys Tšeljabinskissa riippuu osaksi alueen lämmönjakelujärjestelmän uudistuksesta. Venäjä on toteuttamassa koko maan kattavan uudistuksen – sen tavoitteena on, että iso lämmöntuottaja voi ottaa haltuunsa koko jakeluketjun.

Valvomon työntekijät seurasivat juhlavieraiden saapumista vihkiäisiin.
Valvomon työntekijät seurasivat juhlavieraiden saapumista vihkiäisiin.Kerstin Kronvall / Yle

Tähän Fortum pyrkii, mutta toistaiseksi Tšeljabinsk ei ole onnistunut luomaan puitteita järjestelmälle.

Jos se onnistuu, Fortum voi ruveta uudistamaan ja korjaamaan myös lämmönjakelukanavia. Sillä on suuri merkitys, koska lämpöhukka jakelussa on Fortumin Russia-divisioonan johtajan Alexander Tšuvaevin mukaan valtava ongelma.

– Kun vähennämme hukkaa, saamme paremman tuoton ilman, että asiakkaat maksavat enemmän, Tšuvaev sanoo.

Kohti tuulivoimaa

Fortumin nykyiset kahdeksan voimalaitosta Venäjällä käyttävät kaasua ja hiiltä. Seuraava askel on siirtyminen uusiutuvaan energiaan, siihen Fortum ryhtyy jo ensi vuonna.

Silloin valmistuu Venäjän ensimmäinen tuulivoimapuisto Uljanovskiin 650 kilometriä Moskovasta itään. Sen kapasiteetiksi tulee 35 MW.

Fortum on aikaisemmin yrittänyt päästä myös Luoteis-Venäjän vesivoimamarkkinoille, kuitenkaan siinä onnistumatta. Vesivoima ei tällä hetkellä ole Fortumin lähiajan tavoitteissa.

– Emme ole sulkeneet mitään pois, mutta emme tällä hetkellä suunnittele mitään suuria uusia investointeja, Pekka Lundmark sanoo.

Voimalaitoksen suurista piipuista nousee vesihöyryä.
Voimalaitoksen suurista piipuista nousee vesihöyryä.Kerstin Kronvall / Yle

Ei kytkentää Fennovoimaan

Alun perin Fortum yritti kytkeä pääsynsä Venäjän vesivoimamarkkinoille Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Suomessa. Tämä ei onnistunut, mutta Fortum lähti silti mukaan Fennovoima-hankkeeseen 6,6 prosentin osuudella.

Fortumin johtaja Arto Räty ei näe, että tämä vaikuttaisi mitenkään Fortumin toimintaan Venäjällä.

– Kysymyksessä ei ole mikään panttivankidraama, toiminta täällä on ihan eri asia eikä kytkentä Fennovoimaan ole validi (asianmukainen), Räty sanoo.

Pekka Lundmark luottaa Fortumin menestykseen Venäjällä.
Pekka Lundmark luottaa Fortumin menestykseen Venäjällä.Kerstin Kronvall / Yle

Fortumin lähtiessä investoimaan Venäjän markkinoille vuonna 2008 poliittinen tilanne oli aivan toinen kuin tänään. Pääjohtaja Lundmarkin mukaan kiristyneet suhteet Venäjän ja lännen välillä eivät tunnu Fortumin työssä.

Fortum haluaa jatkossakin olla mukana Venäjän sähkömarkkinoilla, jotka ovat maailman neljänneksi suurimmat.

– Venäjä on meille valtava mahdollisuus edellyttäen, että geopoliittinen jännite poistuu ja tilanne normalisoituu, Lundmark sanoo.

Lue seuraavaksi