Tupakkalain tiukentamisen seuraus: trokarit jonottavat Venäjälle rämissä matkailuautoissa

Pihit suomalaiset tupakanhakijat yöpyvät matkailuautoissaan Venäjällä, jotta saavat tuoda tupakkaa Suomeen.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Niiralan raja-asema on kirkkaasti suomalaisten vilkkain rajanylityspaikka. Viime vuonna Niiralassa oli yli miljoona suomalaista rajan ylitystä.

Nykyisin Niiralan rajanylityspaikan ylittää entistä useammin asuntoauto tai vaunu. Ilmiö on syntynyt uuden tupakkalain tultua voimaan elokuun puolessa välissä, kertoo Niiralan tulliylitarkastaja Erkki Multamäki.

Asia sai vahvistusta, kun Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus oli kampanjoimassa tupakan välittämistä vastaan Niiralan raja-asemalla. Selvisi, että useat karavaanarit olivat menossa Venäjälle tupakanhakureissulle.

Tulli uskoo, että yöpymiskulujen minimoimiseksi tupakanhakijat menevät itänaapuriin asuntoautoilla ja -vaunuilla.

Tupakantuonti Venäjältä on sallittua vähintään vuorokauden ulkomailla olon jälkeen.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen erityisasiantuntija Vesa Korpelainen kertoo, että monien tiedetään tuovan tupakkaa rajan yli vaikka eivät itse polttaisikaan.

Yksittäisiä askeja salakuljetaan taskuissa

Syksyn aikana Tohmajärven Niiralassa tullin haaviin on jäänyt aikaisempaa enemmän rajanylittäjiä, jotka yrittävät tuoda maahan yksittäisiä tupakka-askeja.

Tulliylitarkastaja Erkki Multamäki kertoo, että ihmiset laittavat askeja taskuihinsa. Monet selittävät asiaa kiinnijäätyään tietämättömyydellä.

– Samat ihmiset ovat jääneet kiinni useamman kerran, Multamäki toteaa.

Koska tupakan maahantuomista rajoitettiin, tupakan katukauppahinta kohonnut Pohjois-Karjalassa, kertoo tulliylitarkastaja Erkki Multamäki.