Syysloma ja tuhansia asiakkaita päivittäin – Hirvaskankaan ABC:lla keitetään vettä sadan litran padoissa

Vilkkaalla liikenneasemalla on sunnuntaina alkaneeseen vedenkeittokehotukseen suhtauduttu rauhallisesti, koska tautitapauksia ei ole ilmennyt, eikä valituksia tullut. Aseman arki on on muuttunut vain sen verran, että ruoanlaitto- ja juomavesi keitetään ja limsaa kaadetaan pulloista.

huoltamot
Hirvaskankaan ABC
Antro Valo / Yle

Äänekoskella Honkola-Parantala vesiosuuskunnan alueelle annettu vedenkeittokehotus jatkuu ainakin keskiviikkoon. Taustalla on viikonvaihteessa verkostossa havaittu kolibakteeri.

Hirvaskankaan ABC:lla se tarkoittaa, että veden keittämistä sadan litran padoissa asiakkaille juotavaksi jatketaan.

Hirvaskankaan ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Olli Kinnunen.
Olli KinnunenAntro Valo / Yle

Liikennemyymäläpäällikkö Olli Kinnusen mukaan tieto tavoitti aseman väen sunnuntai-iltana ja toimiin ryhdyttiin heti. Maanantaina paikanpäällä kävi myös terveystarkastaja ja Äänekosken Energian väkeä.

Olemme tottuneet poikkeustilanteisiin täällä tienvarressa toimiessa.

Liikennemyymäläpäällikkö Olli Kinnunen

Vesiongelman tiedotusta on moitittu runsaasti muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kinnusen mielestä tietoa on tullut "kohtuullisesti", eikä tilanne muutenkaan ole isosti aseman toimintaan vaikuttanut.

– Olemme tottuneet poikkeustilanteisiin täällä tienvarressa toimiessa.

Lisätyötä ei juurikaan

Kinnusen mukaan vedenkeittokehotus rajoittaa vain hieman toimintaa. Ruokaa on voitu valmistaa suunnitelmien mukaan ja kotikaljaakin on riittänyt noutopöytään, koska se ehdittiin valmistaa ennen veden bakteeriongelmaa.

Hirvaskankaan ABC
Antro Valo / Yle

– Jos kaikki ruokailijat joisivat vain vettä, sitten olisi kapasiteetti lujilla.

Ruoanlaittoon ja juotavaksi käytettävä vesi nimittäin keitetään sadan litran padoissa ja jäähdytetään kylmäkaapissa. Limsa-automaatteja ei voida käyttää, koska ne käyttävät vesijohtovettä.

Kinnusen mukaan lisätyötä ei ole ollut juurikaan, sekin vähä on tullut henkilökunnan ja asiakkaiden tiedottamisesta.

– Ja pikkuisen tuossa Hesburgerin tiskillä teettää enemmän työtä, kun automaatin sijasta pulloista annostellaan limpparia mukeihin, mutta ei juuri muuta.

Limsakoneet desinfioidaan

Tieto veden bakteerista saatiin nopeasti, eikä Kinnusen tiedossa ole tautitapauksia sen paremmin omassa väessä kuin asiakaskunnassakaan.

Vedenkeittokehotus ABC:llä.
Antro Valo / Yle

Henkilökuntaa asemalla on noin 50, kassatapahtumia on päivittäin tuhansia.

– Siihen määrään nähden ihan hyvä tilanne.

Jos kaikki ruokailijat joisivat vain vettä, sitten olisi kapasiteetti lujilla.

Liikennemyymäläpäällikkö Olli Kinnunen

Kun keittokehotus puretaan, Kinnusen mukaan ensimmäisenä kuunnellaan terveystarkastajan ohjeet. Sen jälkeen huolletaan ja desinfioidaan kaikki aseman vettä käyttävät laitteet. Tehtävän hoitaa laitetoimittaja, koska se ei ole mikään yksinkertainen juttu.

– Yhdessä annostelijassa useita juomalaatuja ja putkistoja on kymmeniä metrejä, koska ne tulevat ravintolasta taustatiloihin.