OAJ koulujen tasa-arvo-oppaasta nousseesta kohusta: "Maalaisjärjellä eteenpäin"

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan Opetushallituksen tasa-arvo-oppaasta nousseessa kohussa on kyse väärinymmärryksestä.

Kotimaa
Oppilaat tunnilla
Henrietta Lehtinen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mielestä Opetushallituksen tasa-arvo-opasta on tulkittu väärin.

– Nyt noussut kohu ei ole edes myrsky, vaan henkäys tai tuulahdus vesilasissa. Sanon vähän huumorilla, että kun kouluissa käy, minusta näyttää, että siellä on edelleen tyttöjä ja poikia. En usko, että Opetushallitus sitä on ollut kieltämässäkään.

Kun kouluissa käy, minusta näyttää, että siellä on edelleen tyttöjä ja poikia.

Olli Luukkainen

Yleissivistävästä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta Opetushallituksessa vastaavan johtajan Jorma Kauppisen mukaan kysymys on opettajien apuvälineeksi tarkoitetusta oppaasta, ei määräyksestä.

– Maalaisjärjellä mennään eteenpäin. En missään tapauksessa usko, etteikö tytöistä ja pojista voisi entiseen tapaan puhua. Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia niin kuin ennenkin, Olli Luukkainen toteaa.

"Lapsia pyritään kohtelemaan tasa-arvoisesti"

Julkaisu ei ole tuonut isoja muutoksia koulumaailmaan.

– On hyvä että Opetusallitus ohjaa ja keskustellaan. Ei ole miesten ja naisten ammatteja. Miesten ja naisten rooli yhteiskunnassa on hyvin tasa-vertainen ja siihen suuntaan kuljetaan. En näe tässä mitään radikaaleja muutoksia.

Opetushallitukselle tasa-arvo-oppaasta on tullut paljon palautetta lasten vanhemmilta. OAJ:lle sen sijaan sitä ei ole tullut heiltä eikä opettajilta.

Opettajat ovat eläneet arkijärjellä ja ymmärtäneet mistä on kysymys.

Olli Luukkainen

– Opettajat ovat eläneet arkijärjellä ja ymmärtäneet mistä on kysymys. Uskon, että opettajien tulkinta on samanlainen kuin omani. Elämä jatkuu ja kiinnitetään huomiota siihen, että lapsia pyritään kohtelemaan tasa-arvoisesti. Sitä se tasa-arvo-ohjelma tarkoittaa.

Opetushallituksen julkaisu Tasa-arvotyö on taitolaji, Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa (siirryt toiseen palveluun) ilmestyi viime vuonna.

Oppaassa kirjoitetaan, että sen "tarkoituksena on kannustaa ja auttaa kaikkia perusopetusta järjestäviä kouluja tekemään vaikuttavaa tasa-arvotyötä. Opas tarjoaa kouluille välineitä entistä tasa-arvoisemman opetuksen kehittämiseen".

Oppaan taustalla on tasa-arvolaki ja vaatimus, että kouluilla pitää ensi vuoden alusta olla tasa-arvosuunnitelmat.