1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuusi kysymystä Mosulin taistelusta – ketkä hyökkäävät, mitkä ovat seuraukset?

Keräsimme yhteen tärkeimmät kysymykset Mosulin suurhyökkäyksestä.

Kurdien peshmerga-taistelijoita lähdössä tukikohdastaan Irakissa. Kuva: Andrea Dicenzo / EPA

Yhteensä noin 30 000 Irakin hallituksen ja kurdien peshmergajoukkojen sotilasta sekä armeijaa tukevaa sunniheimojen taistelijaa aloitti maanantaina etenemisen kohti Mosulia. Kaupunki on terroristijärjestö Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa.

Ketä taisteluun osallistuu?

Mosulia pitää hallussaan noin 3 000–4 500 Isisin taistelijaa. Lisäksi heitä tukevia taistelijoita on kaupungissa parisen tuhatta.

Irakin turvallisuusjoukoissa on yhteensä reilut 25 000 sotilasta. Myös sunnien puolisotilaallisia joukkoja osallistuu taisteluun armeijan rinnalla. Kurdien peshmerga-taistelujoukoissa on noin 4 000 sotilasta.

Yhdysvaltain, Britannian ja muiden liittolaisten koneet ovat antaneet ilmatukea hyökkäyksessä. Lisäksi Yhdysvaltain tykistö on antanut tukea.

Pentagonin mukaan noin sata Yhdysvaltain sotilasta taistelee Irakin joukkojen mukana hyökkäyksessä. Lisäksi esimerkiksi tiedustelussa ja logistiikassa on mukana jotain satoja amerikkalaissotilaita.

Myös Turkin ilmavoimat on mukana operaatiossa. Lisäksi noin 2 000 turkkilaissotilasta on ollut kouluttamassa sunnijoukkoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: ISW

Miten taistelut etenevät?

Irakin turvallisuusjoukot hyökkäävät etelästä, päämajanaan Quayyaran lentotukikohta, josta myös Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pommituslennot pääsääntöisesti lähtevät.

Irakin armeijan panssariyksiköt sekä poliisijoukot puolestaan etenevät Mosulia kohden Gwerin läheltä kaakosta. Kurdien peshmergat hyökkäävät Mosuliin kaupungin itäpuolelta Khazarin alueelta.

Pyrkimyksenä on aluksi eristää Isis täysin Mosuliin ja sen jälkeen edetä kaupungissa kortteli korttelilta.

Kuinka kauan taistelu kestää?

Irakin turvallisuusjoukkojen ja kurdien taistelujoukkojen hyökkäys alkoi maanantaina Yhdysvaltain ja liittolaisten ilmatuella. Aluksi joukot etenivät ripeästi, mutta tiistaina hyökkäyksen eteneminen hidastui. Kurdien peshmerga-joukot käytännössä pysähtyivät asemiinsa Khazarin lähelle.

Hyökkäysjoukot ovat yhä noin 20–50 kilometrin päässä keskustasta.

Asiantuntijat arvioivat, että koko Mosulin valtaaminen kestänee vähintään viikkoja. Realistinen arvio on noin 4–8 viikkoa.

Irakin armeijan erikoisjoukkojen jäseniä Hamdanijan kaupungin lähellä Mosulin itäpuolella 18.10.2016. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Kuka johtaa hyökkäystä?

Irakin turvallisuusjoukoilla ei ole tarpeeksi miesvoimaa  ottaa haltuunsa sekä kaupunkia että sen ympäristöä. Vaikka turvallisuusjoukot johtavat hyökkäystä kaupungissa, niiden täytyy tehdä yhteistyötä kurdien peshmergan kanssa.

Pesmergan hallussa on jo nyt iso alue maaseutua kaupungin ympäristössä. Kurdit pyrkinevätkin saamaan haltuunsa enemmän alueita sunniarabeilta, kuten kävi marraskuussa 2015, kun irakilainen Sinjar vapautettiin Isisin hallinnasta.

Armeijan miesvoiman vähyys avaa ovia myös Iranin tukemille shiiajoukoille, joiden arvellaan tulevan mukaan taisteluun sen edetessä, arvioivat asiantuntijat.

Miksi Mosulilla on merkitystä?

Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa on yhä jopa 1,5 miljoonaa siviiliä. Mosul on öljylähteistään tunnetun Niniven alueen pääkaupunki.

Kaupungista tuli Isisin nousun symboli, kun järjestö sai sen haltuunsa kesällä 2014. Kaupunkia hallussaan pitävillä joukoilla on mahdollisuus pitää hallussaan koko aluetta.

Mosulin pohjoispuolella on myös Tigrisjoen pato, joka tuottaa sähköä koko Irakin alueelle. Aiemmin pelkona oli, että Isis olisi räjäyttänyt padon, jolloin sen tulva-aalto olisi voinut hukuttaa satoja tuhansia ihmisiä joen alajuoksulla.

Mitkä ovat seuraukset?

YK, Punainen Risti ja muut avustusjärjestöt ovat varoittaneet vakavasta humanitaarisesta kriisistä.

Jopa miljoona ihmistä saattaa paeta Mosulin taisteluita.  YK:n pakolaisjärjestö UNCHR varoitti, että sillä ei välttämättä ole tarpeeksi tiloja pakolaisten majoittamiseen.

Mosulilaiset ovat kertoneet, että Isis vaikuttaisi olevan ottamassa kaupungin asukkaita ihmiskilviksi.

YK sanoi lisäksi tiistaina, että se on varautunut kemiallisten aseiden käyttöön Mosulissa. Isis on aiemmin käyttänyt kemiallisia aseita pashmergaa vastaan.

Lisäksi Irakin hallituksen täytyy huolehtia, että sunni-, shiia- ja kurdijoukot eivät aloita keskinäisiä taisteluita, kun kaupunki on lopulta saatu vallattua.