Suurin osa ikätestiin päätyneistä turvapaikanhakijoista paljastuu aikuisiksi

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan korkea aikuisprosentti ikätesteissä on osoitus siitä, että resurssit ovat oikeassa käytössä ja paikassa.

turvapaikanhaku
Nuoret turvapaikahakijat pelaavat biljardia vastaanottokeskuksen ikkunan äärellä.
Antti J. Leinonen

Maahanmuuttoviraston mukaan vajaat 70 prosenttia tänä vuonna tehdyistä ikätesteistä on paljastanut turvapaikanhakijan aikuiseksi, toisin kuin hakija on ikänsä ilmoittanut. Suuresta osuudesta kertoi tiistaina Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ikätestiin ohjataan ne turvapaikanhakijat, jotka sanovat olevansa alle 18-vuotiaita, mutta ulkonäkönsä perusteella voivat olla tätä vanhempia. Vuoden alusta maanantaihin 17. lokakuuta mennessä oli tehty 402 ikätestiä luustosta ja hampaista. Testatuista 268 todettiin vähintään 18-vuotiaiksi.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo Ylelle, että suuri osuus on hänen mielestään ennen muuta merkki järjestelmän toimimisesta.

– Heidän kohdallaan epäily on ollut alun perinkin.

Nergin mukaan huolestuttavampaa olisi, jos aikaa ja rahaa vieviä ikätestejä olisi teetetty päin vastoin suurimmaksi osaksi alaikäisille.

Vaikka alaikäisyys ei vaikuta turvapaikkapäätökseen, Nergin mukaan tulijoilla on hyvin tiedossa odotteluvaiheen erilainen kohtelu. Alaikäiset sijoitetaan perhekoteihin, jotka ovat kansliapäällikön luonnehdinnassa "aika erilaisia" luonteeltaan kuin aikuisten vastaanottokeskukset. Alaikäiselle nimetään Suomessa myös avustaja.

Tänä vuonna yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on rekisteröity syyskuun loppuun mennessä 323 ja viime vuonna 3 024. Ikätestit tehdään vain yksin tulleille, joiden kohdalla on syytä epäillä täysi-ikäisyyttä vastoin hakijan ilmoittamaa ikää. Tämän vuoden aikana tehdyissä yli 400 ikätestissä on paljon mukana myös ruuhkaisen loppuvuoden 2015 puolella saapuneita.