Obama läksytti Trumpia: "Lopeta valittaminen vaalivilpistä"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Donald Trumpin väitteet vaalivilpistä heikentävät koko Yhdysvaltoja.

Ulkomaat
Italian pääministeri seisoo Obaman vieressä ja hymyilee. Obama on virnuilevan näköinen.
Presidentti Barack Obama ja Italian pääministeri Matteo Renzi Valkoisessa talossa tiistaina. Tiberio Barchielli / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kehottanut republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia lopettamaan valittamisensa tulevan vaaliäänestyksen "vilpillisyydestä".

Trump on viime päivinä toistellut väitettään, että presidentinvaaleissa ei tulla saamaan rehellistä tulosta. Obama arvosteli harvinaisen suorasanaisesti Trumpin sanomisia.

– En ole nähnyt tai kuullut, että modernissa poliittisessa kulttuurissa olisi ollut yhtäkään ehdokasta, joka yrittäisi horjuttaa uskoa vaalijärjestelmään jo ennen kuin vaaleja on edes pidetty, Obama sanoi.

Obama puhui tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa, jossa hän tapasi Italian pääministerin Matteo Renzin.

Obaman mukaan Trumpin käytös on vastuutonta eikä osoita sellaista johtajuutta, jota presidentiltä vaaditaan.

Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin viimeinen tv-väittely on reilun vuorokauden kuluttua, keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.

Väittelyä pidetään Trumpin viimeisenä mahdollisuutena vakuuttaa kannattajiaan, joista osa on livennyt hänen takaansa muun muassa seksististen puheiden takia.

Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

Yle Areenassa:Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Sarjassa käsitellään amerikkalaisia puheenaiheita presidentinvaalin alla. Areenasta myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt.