Burundi aikoo erota Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Mikään maa ei ole aikaisemmin lähtenyt ICC:stä. Burundia on syytetty vakavista ihmisoikeusrikkomuksista ja kidutuksesta.

Ulkomaat
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.Dai Kurokawa / EPA

Burundin presidentti on allekirjoittanut lain, jolla maa eroaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsenyydestä. Burundin kansanedustajat hyväksyivät lain viime viikolla.

Haagissa sijaitsevan Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on ilmoittanut aikovansa tutkia Burundin viime aikaisia väkivaltaisuuksia.

Mikään maa ei ole aikaisemmin lähtenyt ICC:stä.

ICC tutkii sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan tapauksissa, joissa kansallinen tuomioistuin ei pysty tai halua ottaa rikoksia itse käsittelyyn. Jäsenmaita oli ennen Burundin eroa 124.

Kansainväliset järjestöt ovat syyttäneet Burundia ihmisoikeusrikkomuksista. Burundin tilanne kiristyi sen jälkeen, kun hutuihin kuuluva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti vuoden 2015 huhtikuussa pyrkivänsä perustuslain vastaisesti kolmannelle valtakaudelle.

YK:n tutkijoiden mukaan itäisessä Keski-Afrikassa sijaitsevan Burundin hallitus on syyllistynyt systemaattisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja kidutukseen.

Lähteet: AP, Reuters