1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksi kiinalaista taikonauttia telakoitui avaruusasemalle – video

Nyt meneillään oleva lento on Kiinan avaruushistorian tähän mennessä pisin.

Avaruusohjelmat
Kiinalainen taikonauti leiju avaruusasemalla.
Kiinan avaruusasema kiertää maata vajaan 400 kilometrin korkeudessa.

Kaksi kiinalaista taikonauttia on varhain keskiviikkona aloittanut kuukauden pituisen vierailunsa Kiinan avaruusasemalla.

Shenzhou 11 -avaruusalus laukaistiin Jiuquanin avaruuskeskuksesta maanantaina ja se telakoitui Tiangong 2 -avaruusaseman kanssa keskiviikkona vähän puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Lennon komentaja 49-vuotias Jing Haipeng siirtyi avaruusaluksesta asemalle ensimmäisenä ja hänen perässään asemalle siirtyi 37-vuotias Chen Dong.

Nyt meneillään oleva lento on Kiinan avaruusohjelman tähän mennessä pisin. Kaikkiaan taikonautit viettävät avaruudessa 33 päivää.

Avaruusasemalla taikonautit tekevät useita avaruusteknologiaan ja lääketieteeseen liittyviä kokeita sekä testaavat aseman järjestelmiä tulevaisuutta varten. Kiinan on tarkoitus ottaa käyttöön täysin toimiva avaruusasema kuuden vuoden päästä ja sen on tarkoitus olla käytössä ainakin vuosikymmenen ajan.

Tiangong 2 laukaistiin syyskuun puolivälissä ja se kiertää Maata noin 393 kilometrin korkeudessa. Täysin valmistuttuaan sen on tarkoitus painaa 60 tonnia. Kansainvälinen avaruusasema ISS on silti tuolloinkin sitä huomattavasti suurempi – se painaa 420 tonnia.

Kiina on panostanut suuresti avaruusohjelmaansa ja kehittänyt sitä jatkuvasti sen jälkeen, kun ensimmäinen taikonautti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen 13 vuotta sitten.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi