Hitlerin synnyinkodin purkamisesta leimahti odottamaton kiista

Sisäministeri sanoi asiantuntijoiden suositelleen talon purkamista. Ryhmä kiistää ja sanoo, että se näyttäisi Itävallan natsimenneisyyden peittelyltä.

Adolf Hitler
Kellertävä kivirakennus, jossa on kaari-ikkunat ja punainen katto.
Tässä talossa Hitlerin perhe asui muutamia viikkoja, ennen kuin poikavauva Adolf vanhempineen muutti toisaalla.Christian Bruna / EPA

Itävallan sisäministeri ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että Adolf Hitlerin synnyinkoti Branau im Innin pikkukaupungissa puretaan ja tilalle rakennetaan jotakin aivan muuta, kenties toimistotalo. Sisäministeri Wolfgang Sobotkan mukaan päätös perustui hallituksen asettaman työryhmän suositukseen.

Nyt useat 13-henkisen asiantuntijaryhmän jäsenet kuitenkin kiistävät, että suosituksessa olisi puhuttu purkamisesta. Perustelut ovat päinvastaiset kuin ministerillä.

Sobotkan mukaan työryhmä katsoi, että tontin jättäminen tyhjäksi voitaisiin tulkita Itävallan natsihistorian kiistämiseksi. Työryhmäläiset sen sijaan perustelevat, että sekä tyhjä tontti että uusi rakennus antaisivat tällaisen viestin.

– Hallitus ehdotti meille antamassaan pohjustuksessa talon purkamista yhtenä vaihtoehtona, mutta me emme olleet sen kannalla, sanovat Itävallan hallintotuomioistuimen entinen päätuomari Clemens Jabloner ja historioitsija Oliver Rathkolb yhteisessä lausunnossaan.

Kaupunkilaiset ehdottavat pakolaiskeskusta

Työryhmään kuulunut Braunaun pormestari Johannes Waidbacher vahvistaa, ettei ryhmän suosituksessa puhuta talon purkamisesta. Sen sijaan päädyttiin kannattamaan perusteellista arkkitehtonista muutosta, Jabloner ja Rathkolb kertovat.

Sobotka on vastannut kritiikkiin sanomalla, että päätavoite on hävittää etenkin kaikki ulkoinen, joka muistuttaa talosta sellaisena kuin se oli Hitlerin aikana. Siitä, vaatiiko tavoite talon purkamista, voidaan hänen mukaansa keskustella.

Hitler vietti talossa vain elämänsä ensimmäiset viikot, mutta se on riittää houkuttelemaan uusnatseja ympäri maailmaa. Hitlerin syntymäpäivänä talon eteen puolestaan kokoontuu fasismin vastaisia mielenosoittajia.

Pahoin ränsistynyt talo on ollut autio vuodesta 2011 alkaen. Omistaja on kieltäytynyt myymästä sitä, joten hallitus aloitti tänä vuonna toimet talon pakkolunastamiseksi.

Monet Braunaun asukkaista ovat ottaneet kantaa talokiistaan. Osan mielestä rakennukseen pitäisi perustaa pakolaiskeskus, osa näkisi siinä mielellään museon, joka olisi omistettu Itävallan vapautumiselle natsivallasta.