Sorsamaailmassa osataan ennakoida – kumppani katsotaan jo nyt kevättä varten

Sorsalammikoilla mittaillaan parhaillaan höyhenpeitteiden parhautta, kun sorsanaaraat etsivät itselleen kumppania kevättä varten.

sorsalinnut
Kuvassa sinisorsia vedessä
Kia-Frega Prepula / Yle

Ihmiset ovat tottuneet siihen, että kevät on eläin- ja lintumaailmassa kuherteluaikaa. Päivien pidetessä turkkeja pörhistellään ja kutsuhuutoja viritellään.

Osa sorsista ottaa koko touhuun kuitenkin reippaan varaslähdön. Sinisorsat, haapanat ja tavit eli puolisukeltajat hankkivat puolisonsa jo nyt syksyllä. Mikä järki syyskuhertelussa on, Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved?

– Ilmeisesti ne etsivät puolison jo nyt, ettei keväällä tarvitse käyttää aikaa siihen. Sitten voidaan aloittaa pesintä heti pesimäpaikalle saavuttaessa. Aikaisimmat saapuvat pesimään jo jäiden lähdettyä.

Naaraat valitsevat

Sorsalammikon liepeillä on meneillään melkoinen kauneuskilpailu. Paremmuudesta kisaavat nimen omaan urossorsat, sillä naaras on se, joka tekee valinnan. Tässä tapauksessa ulkonäöllä on väliä.

– Naaras valitsee parhaimmanvärisen koiraan. Koiraiden juhlapuku onkin koreimmillaan syksyllä. Kesällähän koiras näyttää naaraalta, sillä se sulkii loppukesästä. Koiras on sitten värikkäässä juhlapuvussaan alkukesään saakka, kertoo Jan Södersved.

Naaraan mieltymyksellä värikkääseen urokseen on vankka biologinen pohja. Södersvedin mukaan värien muodostuminen vaatii tiettyjä mineraaleja, joita taas hyvässä kunnossa olevalla uroksella on: mitä kauniimmat värit, sen hyväkuntoisempi uros.

Jos sorsaparvesta kuuluu viuhuvaa viheltelyä, asialla on haapana.

– Haapanalla äänikin kertoo linnun kunnosta. Hyväkuntoinen uros päästää viuhuvan vihellyksen. Voimakas ääni kertoo jälleen koiraan kunnosta.

Kun parit on muodostettu, pariskunta elää sulassa sovussa muun parven kanssa. Vasta keväällä pesinnän aikaan muodostetaan reviirejä ja taistellaan niistä.