1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Oodi Suomi-konepistoolille" toi poliitikolle syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – jakoi rasistisen kuvan Facebookissa

Kotkan kaupunginvaltuutettu Mertsu Merivirta jakoi vuosi sitten Facebookissa kuvan konepistoolista, jonka yhteydessä on maahanmuuttajia uhkaava teksti.

Kotimaan uutiset
Facebook-sivu, jonka päällä aseen kuva
Vilma Hannén / Yle

Entinen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, kotkalainen Mertsu Merivirta on saanut syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Apulaisvaltakunnansyyttäjän nostamassa syytteessä on kyse kuvasta, jonka Merivirta jakoi Facebookissa lokakuun lopussa vuonna 2015. Siinä oli uhattu maahanmuuttajia väkivallalla.

Merivirta kiisti esitutkinnassa syyllistyneensä rikokseen.

Haastehakemus on toimitettu Kymenlaakson käräjäoikeudelle.

Samassa asiakokonaisuudessa syyteharkinnassa on ollut myös epäillyt kaksi kunnianloukkausta ja päätoimittajarikkomus. Niiltä osin on tehty päätökset syyttämättäjättämisestä.

Merivirta toimi Kotkassa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna kuvan jakaessaan. Hän erosi perussuomalaisista viime vuoden lopulla ja jatkoi valtuustossa sitoutumattomana, mutta osana keskustan valtuustoryhmää.

Syytteen pääkäsittelypäivää ei ole vielä määrätty. Jutun asiakirjat ovat salaisia kunnes asia on ollut esillä tuomioistuimessa, ellei tuomioistuin toisin päätä.

Valtakunnansyyttäjällä on yksinomainen syyttämistoimivalta julkaistun viestin sisältöön liittyvissä rikoksissa eli ns. sananvapausrikoksissa. Siksi syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on nostettu Valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Lue seuraavaksi