Europol-operaatiossa löytyi ihmissalakuljettajien matkatoimisto

52 maan ja useiden järjestöjen yhteinen operaatio antoi järjestäytyneelle rikollisuudelle kovan iskun, iloitsi Europolin johtaja.

ihmissalakuljetus
Pelastusliiveihin pukeutuneita miehiä laivan partaalla. Takana laivaston harmaa alus.
Ihmisalakuljettajien tuuliajolle jättämiä afrikkalaisia pelastettiin vuonna 2015 Välimerellä Italian laivaston alukseen. Eurooppaan pyrkivien ihmisten salakuljetus oli vuonna 2015 miljardibisnes.Giusepe Lami / EPA

EU:n poliisiviranomaisen Europolin johtamassa laajassa operaatiossa on pidätetty 314 ihmissalakuljetuksesta epäiltyä. Operaatiossa tuli ilmi myös kyberrikollisuusverkostoja. Lisäksi poliisi sai haaviinsa huumeita, muun muassa miltei 2,5 tonnia kokaiinia.

EU-maiden lisäksi operaatioon osallistui 24 muuta valtiota sekä useita viranomais- ja muita järjestöjä.

– Valtiot ja järjestöt eri puolilla maailmaa antoivat yhdessä nykyaikaisen vastauksen rajoista piittaamattomalle, vakavalle ja järjestäytyneelle rikollisuudelle, sanoi Europolin johtaja Rob Wainwright.

Sadat uhrit saivat nimen

Ciconia Alba (siirryt toiseen palveluun) -operaatiossa tehtiin ratsioita bordelleihin, hieromalaitoksiin, asuntoihin, lentokentille ja vastaanottokeskuksiin. Kreikasta paljastui valematkatoimisto, joka todellisuudessa järjesti ihmissalakuljetusta, ja Itävallasta bordelli, josta ohjailtiin kannabiksen kasvatusta.

Ihmissalakuljetuksen uhreja pystyttiin yksilöimään miltei 530. Sekä heidän että pidätettyjen kansalaisuus vahvisti käsityksiä, että EU:ssa aktiivisimmat ihmissalakuljetusverkostot ovat lähtöisin Nigeriasta, Aasiasta ja Itä-Euroopasta, Europol kertoo.

Ciconia oli Europolin kolmas vastaava operaatio viime ja toissa vuoden Archimedes- ja Blue Amber -operaatioiden jälkeen. Ne ovat osa EU:n Empact (siirryt toiseen palveluun)-suunnitelmaa organisoidun rikollisuuden nujertamiseksi.

Lähteet: Reuters, Yle