Aurajoen matalalla oleva vesi hankaloittaa Silakkamarkkinoita

Viikonloppuna Turun Silakkamarkkinoille tulevat kalastajat miettivät, miten perinteinen myynti veneiden kansilta onnistuu. Asiakkaat joutuvat ottamaan pitkän loikan päästäkseen matalassa vedessä keinuviin paatteihin.

veneet
Kalastuspaatti Aurajoessa.
Reima Salonen aikoo perinteiden mukaan myydä kalaa veneestään, vaikka asiakkaille joudutaan rakentamaan portaat.Tarja Hiltunen / Yle

Taivassalolainen kalastaja Reima Salonen lähti kotisatamasta kohti Turun Silakkamarkkinoita totutusta ajankohdasta pari päivää aikaisemmin. Salosen vene otti alkumatkasta kaksi pohjakosketusta normaalista puolisen metriä matalammalla olevassa meressä.

– Saapa nähdä, miten myynti veneen kannelta onnistuu, taidamme olla ihmisten jalkojen korkeudella, miettii Reima Salonen.

Tarvittaessa Salosen kalastajapariskunta ottaa avuksi vaikka tikkaat, jotta asiakkaat pääsevät veneeseen. Salosilla on markkinoilla myös kadun varressa oleva myyntipaikka, mutta perinteistä ei tingitä. Kalaa myydään kalastajapaatin kannelta.

– Omalla veneellä tulo on tietysti ekologisesti järkevää, mutta kyse on ennen kaikkea sosiaalisesta tapahtumasta. Näkee tuttuja ja voi vaihtaa kuulumisia.

Kalastajapaatit ovat vähentyneet radikaalisti Turun Silakkamarkkinoilla, joilla vielä 1990-luvun alussa oli yli kaksikymmentä venettä.

– Tänä vuonna veneitä taitaa olla omani lisäksi muutama, ennakoi Reima Salonen.

Aurajoen pohjaa.
Aurajoen laidoilta näkee paikka paikoin joen pohjaa.Tarja Hiltunen / Yle

Kuukauden huollossa olleen Suomen Joutsenen takaisinhinaukseen alhaalla oleva merivesi ei vaikuta. 114-vuotias fregatti hinataan Naantalista Turun Korjaustelakalta paikalleen Aurajokeen suunnitellusti torstaina 20. lokakuuta. Hinausaikataulua voi muuttaa vain huono sää.

Kaupunkilautta Förin matkustajat ovat paikoin joutuneet nostelemaan jalkojaan 15 senttiä korkeammalle noustessaan lautalta laiturille. Föri on kuitenkin kulkenut koko ajan normaalisti.