Kolmas ja viimeinen kerta – mitä on luvassa, kun Clinton ja Trump kohtaavat?

Nähdäänkö viimeisessä vaaliväittelyssä asiakeskustelua, jota äänestäjät ovat joutuneet odottamaan? Yle kokosi keskeiset asiat, joihin huomio kiinnittyy.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump Hillary Clinton tapaavat vaaliväittelyssä  St. Louisissa.
Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat viime viikolla vaaliväittelyssä St. Louisissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Sekä Hillary Clintonilla että Donald Trumpilla on vielä paljon sanottavaa, kun he ottavat ensi yönä viimeistä kertaa mittaa toisistaan tv-väittelyssä. Sanottavan pitäisi myös tulla ulos uskottavassa muodossa.

Odotettavissa on, että ehdokkaat hyökkäävät toisiaan vastaan, puolustavat itseään ja yrittävät vielä kerran vedota kymmeniin miljooniin katsojiin.

Ensimmäisen tv-kohtaamisen New Yorkissa syyskuun lopussa voitti demokraattien Clinton. Republikaanien Trump oli oppipojan roolissa, kun Clinton hallitsi kymmenien vuosien kokemuksellaan. Lopussa Clinton iski vielä nostamalla esiin Trumpin käytöksen entistä Miss Universumia kohtaan.

Tästä sisuuntuneena Trump ilmestyi viime viikolla St. Louisiin toiseen tenttiin raivostuneena. Hän esitti muodollisen anteeksipyynnön naispuheistaan. Mutta hän myös muun muassa uhkasi, että asettaisi presidenttinä erityissyyttäjän tutkimaan vielä kerran Clintonin sähköpostisekaannukset ja laittaisi tämän vankilaan.

Tästä tentistä ei kumpaakaan ehdokasta voitu julistaa voittajaksi. Tentin jälkeen on puhuttu vain naisista ja seksistä.

Nyt on käsillä kolmas ja viimeinen kerta.

Yle näyttää väittelyn suorana (siirryt toiseen palveluun)televisiossa ja netissä. Mihin kiinnittää huomiota?

1) Donald Trumpin osalta seuraamme käytöstä ja puheita.

Keskittyykö Trump itsensä puolustamiseen, kilpakumppaninsa haukkumiseen, mediavihaan, vaalijärjestelmän panetteluun ja republikaanipuolueen arvosteluun, vai olisiko hänellä äänestäjille jotain muuta sanottavaa?

Jos Trump haluaa käännyttää epävarmoja äänestäjä, pelkkä vihapuhe ei enää toimi.

2) Hillary Clinton joutuu varmasti tilille sähköpostivuodoista, joita Wikileaks on julkaissut jo päiviä (siirryt toiseen palveluun).

Wikileaks sanoo kaivaneensa viestit Clintonin kampanjajohtajan John Podestan arkistoista. Kampanja ei ole tätä vahvistanut eikä myöskään kiistänyt.

Clintonin uskottavuus ja rehellisyys ovat kannoistaan epävarmoille ja etenkin nuorille ensikertalaisille äänestäjille ratkaisevan tärkeitä asioita.

Miten Clinton vastaa esimerkiksi siihen, että hän on pitänyt Wall Streetin pankeille niitä syleileviä puheita miljoonakorvauksia vastaan, mutta vaalikentillä uhannut samoja pankkeja kurinpitotoimillla. Ovatko vaalipuheet vain äänestäjien kalastelua?

Tai siihen, mikä on totuus posteista, joiden mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja olisi pyytänyt luokittelemaan yhden Benghazi-sähköposteista julkiseksi salaamisen sijaan?

Jos ohjelman juontaja ei ota tätä esiin, Trump kyllä tekee sen.

3) Miten toimii vaalitentin juontaja, Fox Newsin Chris Wallace?

Konservatiivisen Fox-uutiskanavan kokenut politiikan toimittaja Wallace vastaa yksin koko puolitoistatuntisesta lähetyksestä.

Hän on hyvissä ajoin julkaissut teemat, joista väittelyssä keskustellaan.

Teemat ovat siirtolaisuus, talous, korkein oikeus ja tuomarinimitykset, ulkopolitiikan ajankohtaiset asiat ja ehdokkaan kestävyys presidenttinä toimimiseen.

Näiden lisäksi Wallace voi myös tehdä muita, päivänkohtaisia kysymyksiä.