1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Suomen johto jyrkensi kantaansa: "Kaikki sotatoimet Syyriassa lopetettava"

Asiasta keskusteltiin tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan tapaamisessa.

Syyrialainen Abu Suobhi Ooyun tutki pommituksissa tuhoutunutta kotiaan Doumassa syyskuussa. Kuva: Mohammed Bandra / EPA

Suomi vaatii lopettamaan sotatoimet Syyriassa välittömästi. Syyrian tilanteesta keskusteltiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan tapaamisessa keskiviikkona.

Presidentti ja ministerivaliokunta myös jyrkensivät lausuntoaa Syyriasta todeten, että suurimman vastuun konfliktin kärjistymisestä kantavat Bashar al-Assadin hallinto ja Venäjä.

– Suomi pitää tärkeänä, että epäillyt sotarikokset tutkitaan ja syylliset saatetaan oikeudelliseen vastuuseen. Konfliktin osapuolten tulee välittömästi lopettaa sotatoimet, mahdollistaa humanitaarisen avun perillepääsy käytännössä sekä sitoutua edistämään Syyrian konfliktin ratkaisemista poliittisesti, tasavallan presidentti ja ministerivaliokunta toteavat tiedotteessaan.

Tapaamisessa keskusteltiin myös Suomen Nato-kumppanuudesta. Tasavallan presidentti ja ministerivaliokunta ilmoittavat pitävänsä tärkeänä, että Suomen Nato-kumppanuutta vahvistetaan edelleen ja EU-Nato-yhteistyön tiivistämistä tuetaan.

Lokakuun alussa tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ilmoittivat tuomitsevansa siviileihin ja siviilikohteisiin kohdistuvat sotatoimet Syyriassa. Myös muut länsimaat ovat arvostelleet voimakkaasti Venäjän ja al-Assadin hallinnon toimia Syyriassa.

Sipilä: Sotarikokset voidaan ottaa esiin EU-huippukokouksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kok.) mukaan Syyrian tilanteessa ainoa pieni positiivinen asia on lyhyt tulitauko, joka mahdollistaa avun viemisen taistelualueille.

– EU:n roolina on ollut se että humanitaarista apua saataisin perille, ja sitähän ei saada perille jos tulitaukoa ei ole, Sipilä sanoo.

EU:n päämiesten torstaina alkava huippukokous Brysselissä on painottumassa Syyria-kokoukseksi.

– Sotarikosten selvittäminen ei ole mikään yksinkertainen työkalu, mutta Suomi on valmis nostamaan tämänkin työkalun pöydälle. Varmasti täyttyy sotarikoksen tunnusmerkit, kun puhutaan humanitaarisista loukkauksista, toteaa Sipilä.

Tänään keskiviikkona Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande tapaavat Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Sipilä ei odota tapaamisesta ihmettä.

– En ole kovin positiivinen sen suhteen, että se olisi käänteentekevä Syyrian suhteen. Ratkaisun avaimet Venäjällä ja USA:lla, Sipilä toisti.