1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. klovnit

Poliisi vahvistaa: Pelottavista pelleistä ilmoituksia Uudellamaalla

Monella paikkakunnalla leviää huhuja, joiden mukaan pelleksi pukeutuneet ihmiset ovat pelotelleet esimerkiksi lapsia.

klovnit
poliisin facebooksivu
Poliisi muistuttaa, että pelottelu voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Lounais-Suomen poliisilaitos

Pelottavien klovnien ilmiö on lähtenyt liikkeelle Yhdysvalloista ja levinnyt sieltä muihinkin maihin. Suomessa Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tänään keskiviikkona, että Tuusulassa Lahelassa ja Vaunukankaan koulun lähellä nähtiin tiistaina possuiksi ja pelleiksi pukeutuneita ihmisiä, jotka ovat pelotelleet lapsia.

Poliisin mukaan Lahelasta ilmoitettiin, että tiistai-iltana klo 21 tienoilla kaksi valkoisiin haalareihin pukeutunutta, pesäpallomailoilla varustautunutta ja possunaamareilla naamioitunutta aikuisen kokoista henkilöä jahtasi ainakin yhtä lasta ja pelotteli nuoria. Vaunukankaan koulun alueella puolestaan useat pellenaamarein varustautuneet henkilöt ovat pelotelleet lapsia, asiasta poliisille ilmoittanut vanhempi kertoi. Lapsien mukaan yhdellä klovnilla olisi ollut moottorisaha.

Poliisin mukaan Tuusulan kunnalta saadut valvontakameratallenteet osoittavat, että "jotain siellä tapahtuu".

– Rumia hahmoja siellä näkyy, luonnehtii ylikomisario Timo Leppälä valvontakameroiden tallenteita.

Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu kertoo Twitter-tilillään olleensa yhteydessä poliisin klovnien takia.

– Puhuin poliisin kanssa: Vaunukankaan päiväkotiin voi lapset tuoda huoletta, poliisi seuraa tilannetta. Tarkkailkaa, ja ilm. tarvittaessa 112, Joensivu twiittaa.

Myös Järvenpään alueelta on tullut poliisin tietoon muutama pellehavainto. Poliisi on tehnyt rikosilmoituksen tapauksista ja selvittää asiaa.

Lisäksi ainakin Rovaniemellä, Kuopiossa, Tampereella, Pietarsaaressa ja Porissa on kiertänyt huhuja pelottelevista klovneista.

Eri puolilla Helsinkiä on tehty viime päivinä havaintoja pelleistä. Silminnäkijä kertoo Yle Huvudstadsregionenille, että kaksi poikaa pellenaamareissa hyppäsi Kannelmäessä puukepukoiden kanssa pensaikosta hänen ollessaan kävelyllä koiran kanssa. Pojat kiljuivat ja heiluttelivat keppejä ja tekivät sen selvästi pelotellakseen. Nainen arvioi poikien olleen alaikäisiä.

Erästä tyttöä oli tiistai-iltana Koskelassa seurannut kaksi vaitonaista, pelleksi pukeutunutta henkilöä. Tyttö ja seuralaisensa juoksivat peloissaan karkuun.

Helsingin poliisi ei ole saanut klovnien liikkeistä mitään ilmoituksia. Leppälä toivoo, että jokaisesta pellehavainnosta ilmoitetaan hätäkeskukseen.

– Naurettavaahan tämä on, että aikuisen kokoiset ihmiset pelottelevat pikkulapsia. Kyllä meitä [poliisia] kiinnostaa tietää, ketä siellä naamareiden takana on, Leppälä huomauttaa.

Kyse osin pelkistä huhuista?

Pohjanmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja Erkki Kerola kertoo, ettei poliisille ole tullut pellepukuisista ilmoituksia. Pietarsaaren sivistysjohtaja Jan Levanderillekaan havainnoista ei ole tullut tietoa.

Kerolan mukaan on mahdollista, että Pietarsaaressa kyseessä on pelkkä huhu.

– Ajattelisin, että tällaista kohtaavalle ihmiselle tulisi varmasti mieleen, että tällaisesta pitäisi poliisillekin ilmoittaa. Tällaisia ilmoituksia ei tähän mennessä ainakaan ole tullut.

Lounais-Suomen poliisi epäilee, että kyseessä olisi ennemminkin some- ja mediakohu kuin todellinen ongelma.

Pelottavista kohtaamisista pitää ilmoittaa poliisille

Pelleksi pukeutuminen ei sinänsä ole kiellettyä, mutta järjestyslaki ei salli pelon aiheuttamista.

– Jos henkilö toistuvilla uhkaavilla eleillä tai hyökkäävillä liikkeillä tai muuten esimerkiksi suullisesti esittää pelkoa herättäviä uhkailua, voi poliisi tarvittaessa kirjoittaa siitä vaikka sakon, Erkki Kerola kuvailee.

Kerola neuvoo pellejä pelkäävien lasten vanhempia kertomaan ilmiöstä avoimesti.

– Mikä ilmiö on ja minkälaisia vaaroja siihen kenties liittyy. Tärkeää on tähdentää sitä, että havainnosta kerrotaan kotona ja ilmoitetaan myös viranomaisille. Näin asiaan päästään puuttumaan.

Lue seuraavaksi