Kaavilaisyritys toimitti elementtikoulun Ukrainan pakolaislapsille

Itä-Ukrainan sodan vuoksi pakolaisiksi joutuneet lapset saivat kesällä uuden koulun Suomen valtion rahoilla.

Kaavi
Ukrainaan toimitetussa koulussa opiskelee nyt 350 oppilasta. Heillä on käytössään yli 1200 neliömetriä modernia koulutilaa
Ukrainaan toimitetussa koulussa opiskelee 300–350 oppilasta.Elemenco Oy

Suomalainen tila- ja tasoelementtejä valmistava yritys on toimittanut koulun Itä-Ukrainan sotaa paenneille lapsille. Elemenco Oy toimitti rekoissa Suomessa valmistetut puiset elementit, lattiat, välipohjat, seinät ja katot, Ukrainaan.

Koulu pystytettiin paikan päällä eteläisessä Ukrainassa sijaitsevassa Khersonin kaupungissa. Siinä on yhteensä runsaat 1 200 kerrosneliömetriä, kaksi kerrosta ja 15 luokkahuonetta. Oppilaita on 300–350.

Noin 2,5 miljoonaa euron suuruisen projektin rahoitti Suomen valtio.

Kaavilla toimivalle Elemencolle hanke oli viennin päänavaus. Ukrainassa riitti Elemencon toimitusjohtaja Antero Vartiaisen mukaan myös haasteita.

– Tiet ovat Ukrainassa huonokuntoisia, ja siitä syystä jouduimme luopumaan normaalista toteutustavastamme eli tilaelementeistä ja kuljetimme koulun suurina tasoelementteinä. Niitä oli kuljettamassa 28–30 rekkaa.

Avajaisia juhlittiin isolla joukolla

Vaativista olosuhteista huolimatta hanke valmistui aikataulussa. Urakkasopimus allekirjoitettiin lokakuussa 2015 ja koulu oli pystytetty seuraavan vuoden elokuussa.

– Ukrainassa nopeaa aikataulua ihmelteltiin ja sanottiin, että heillä vastaava olisi kestänyt neljä vuotta, Vartianen kertoo.

Koulun avajaisia vietettiin 13. syyskuuta. Avajaisissa oli Vartiaisen mukaan mukana muun muassa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) ja Ukrainasta puolestaan alueen kuvernööri. Satoja lapsia vanhempineen oli myös paikalla.

– Lapset lupasivat puheessaan pitää hyvää huolta koulusta.

Ukrainassa uusia kohteita

Elemenco siirtyi viime vuoden vaihteessa Luikonlahdesta Kaavin hiljentyneen kirjekuoritehtaan tiloihin. Yritys työllistää työtilanteesta riippuen 10–20 ihmistä.

– Uusien liiketilojen ansiosta tuotantoa voidaan laajentaa ja liikevaihto kasvaa jopa kaksinkertaiseksi tulevana vuonna, Vartiainen sanoo.

Elemenco on toimittanut noin 50 koulua, päiväkotia ja palvelutaloa ympäri Suomen. Uusia projekteja ovat Vartiaisen mukaan Etelä-Suomeen tuleva päiväkoti ja myös Ukrainaan on suunnitteilla uusia kohteita.