1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ystävyys

Some toi uuden ulottuvuuden kaverisuhteisiin – Kaisan ystävä on nigerialainen mies, jolle hän kertoo kaiken

Kaisa Suomalainen ja hänen Etelä-Afrikassa asuva ystävänsä soittavat videopuheluita säännöllisesti.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Kaisa Suomalainen, 31, tapasi kaksi vuotta sitten verkon deittisivustolla kiinnostavan tyypin. Nigerialainen Victor Pedro oli aloitteleva muusikko ja syvällinen pohdiskelija, jonka kanssa Suomalaisella oli paljon yhteistä.

Puoli vuotta pari leikki ajatuksella seurustelusuhteesta ja toistensa tapaamisesta.

Seurustelusuhdetta ei kuitenkaan koskaan syntynyt. Sen tilalle kasvoi jotain aivan muuta.

– Romanttisuus kuihtui hyvällä tavalla ystävyydeksi. Juttujen taso ja keskustelunaiheet syvenivät ja pystyimme avautumaan toisillemme. Hän tietää minusta kaiken ja minä tiedän hänestä kaiken, Suomalainen kertoo.

Ystävät videon välityksellä

Nyt Suomalainen ja Pedro viestittelevät ja soittavat videopuheluita vähintään kerran viikossa. Molemmat ovat mukana toistensa arjessa. Suomalaisen mielestä ystävän tarjoama ikkuna Afrikkaan on rikastuttanut hänen elämäänsä.

– Hän saattaa soittaa videopuhelun vaikkapa musiikkistudiolta tai luonnosta. Silloin pääsee hetkeksi keskelle Etelä-Afrikkaa. Opin maasta ja kulttuurista paljon, vaikka en ole koskaan käynyt siellä, Suomalainen toteaa.

– Minulla oli vastikään syntymäpäivä ja silloin hän soitti minulle autosta matkalla studiolle. Victor lauloi ystäviensä kanssa minulle onnittelulaulun ja se tuntui erityiseltä, Suomalainen hymyilee.

Melkein kuin tapaisi livenä

Suomalaisen ja Pedron pääasiallinen viestintäväline on Skype. Ystävyyttä tutkinut Anna Rotkirch kertoo, että vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan Skype koettiin parhaaksi yhteydenpitovälineeksi heti kasvokkain kohtaamisen jälkeen.

– Skype tuli tutkimuksessa ihmisten mielestä hyvin lähelle oikean elämän tapaamista ja he kokivat, että se on aika hyvä korvike tapaamiselle. Sähköposti tai tekstiviesti on puolestaan kaikkein kliinisin, Rotkirch toteaa.

Sosiaalinen median myötä ystävyyden vaativinta osuutta eli tapaamisia ja ajatusten vaihtoa voidaan osittain ylläpitää myös somessa. Ystävyys nigerialaiseen Victor Pedroon antaa Kaisa Suomalaiselle paljon.

– Tuntuu todella mukavalta, että joku ihminen tuolla hyvin kaukana arvostaa juuri minun mielipidettäni ja näkemyksiäni, Suomalainen kertoo.

Rotkirch kuitenkin korostaa, että kasvokkain näkeminen on yleensä välttämätöntä ystävyyden jatkumisen kannalta.

– Joillekin sopii etäsuhde ja se, ettei ikinä nähdä. Kuitenkin yleensä ystävyyden säilyminen vaatii myös näkemisen ja kun ystävykset näkevät toisensa, se syventää heidän välejään.

– Some laajentaa sosiaalisia suhteita ja venyttää ystävyyden skaalaa.

Ystävyys voi avartaa maailmaa

Kaisa Suomalainen on myös miettinyt afrikkalaisen Pedron tapaamista. Toistaiseksi suunnitelmissa on kuitenkin pitää yhteyttä vain välimatkan päästä.

– Jokaisella ihmisellä pitäisi olla ystäviä muualla maailmalla. Tärkeintä on huomata, että vaikka lähtökohdat ovat erilaiset ja elää eri puolilla maapalloa, niin arkiset asiat ovat hyvin samanlaista. Ihan samalla tavalla siellä puidaan vaikkapa ihmissuhdekiemuroita, Suomalainen summaa.