1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ei taltu normaaleilla keinoilla" – ehkä yli sata sairastunut vesijohtovedestä Äänekoskella

Äänekosken kolibakteeriepidemia jatkuu. Kolibakteerin saastuttaman verkon piirissä on muun muassa Hirvaskankaan vilkas liikenneasema.

Äänekoski
Vesi kiehuu kattilassa.
Antro Valo / Yle

Äänekoksken Honkola-Parantalan vesiosuuskunnan aluetta on jo usean päivän ajan riivannut sitkeä kolibakteeri vesijohtoverkossa.

– Näyttää siltä, että normaalit toimet eivät pure. Alkuperäinen syy on taannoinen putkirikko, mutta näyttäisi siltä, että verkostoon on päässyt myös pintavesiä. Sitä selvittelemme, sanoo Äänekosken ja Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen.

Vesijohtoverkostoa kloorataan parasta aikaa, ja käyttövettä pitää keittää viiden minuutin ajan.

– Vesinäytteet ovat olleet pääosin puhtaita, mutta kyllä siellä bakteerilöydöksiäkin on. Siksi keittokehotukset jatkuvat, Lappalainen sanoo.

Verkosto palvelee myös Kangashäkin, Hirvaskankaan, Hirvaskylän ja Koiviston vesiosuuskunnan alueita. Vesi pitää keittää myös niiden alueilla.

Keittokehotuksen piirissä on paitsi satoja talouksia, myös Hirvaskankaan vilkas liikenneasema. Se palvelee päivittäin tuhansia asiakkaita, ja vettä keitetään sadan litran padoissa.

Kolibakteerista sairastuneiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, arviot vaihtelevat muutamien kymmenien ja selvästi yli sadan välillä. Muutama on tarvinnut nesteytystä terveyskeskuksessa.

– Tiedämme aika hyvin mistä sairastuneet ovat, joten voimme senkin perusteella etsiä ja paikantaa vikaa, sanoo Lappalainen.

Moitteita tiedottamisesta ja hitaudesta

Viranomaiset ovat saanet kritiikkiä liian hitaasta lähdöstä bakteerikriisiin. Lappalaisen mukaan liikkeelle lähdettiin heti kun virallisia yhteydenottoja tuli.

– Olemme tämän käyneet jo läpi, ja keittokehotukset annettiin heti, samoin aloitettiin verkoston desinfiointi. Siinä ei ole mitään epäselvää, Lappalainen sanoo.

Moitteita on saanut myös tiedottaminen.

– Siinä on parantamisen varaa. Tiedotus ei ole onnistunut asiakkaisiin ja käyttäjiin päin, Lappalainen myöntää.

13:50 tarkennettu tietoja sairastuneiden mahdollisesta määrästä.

Lue seuraavaksi