Patriootti rakastaa kotimaataan, nationalisti vihaa muita? Illan A-studiossa puhutaan kansallismielisyydestä

Joukko eurooppalaisia vaikuttajia pohtii Ylen keskustelussa Brysselissä omaa identiteettiään ja sitä, mitä isänmaallisuus ja kansallismielisyys heille tarkoittavat.

Ulkomaat
A-studion Brysselin toimittajia.
Yle

Europarlamentaarikko Martina Anderson istui aikanaan 13 vuotta vankilassa osallisuudestaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n toimintaan Britannian hallintoa vastaan Pohjois-Irlannissa.

– Meille kyse oli rauhan, ei sodan voittamisesta, sanoo Anderson Ylen haastattelussa Brysselissä.

Sinn Feinin listoilta Euroopan parlamenttiin valittu Anderson on piinkova tasavaltalainen. Hän toivoo, että Britannian päätös erota EU:sta laukaisee kansanäänestyksen Irlannin jälleenyhdistämisestä, sillä Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa enemmistö asukkaista haluaa pysyä unionissa.

EU:n sydämessä Brysselissä useampi identiteetti kohtaa päivittäin. Belgian Flanderin alueen N-VA-puolue ajaa rauhanomaista irtautumista enimmäkseen ranskankielisestä Valloniasta, mikä hajottaisi Belgian.

– Belgian politiikka ei aja enää yhtenäisyyden tarpeita, sanoo Mark Demesmaeker, joka on N-VA- eli Uusi flaamien allianssi -puolueen europarlamentaarikko.

Demesmaeker kuvaa itseään kansalaisnationalistiksi. Hänen mielestään päätösvallan pitäisi olla mahdollisimman lähellä ihmistä.

Katalonialainen Amadeu Altafaj puolestaan teki vuosikausia töitä EU-virkamiehenä, muun muassa Olli Rehnin avustajana ja apulaiskabinettipäällikkönä. Nyt Altafaj johtaa Espanjasta itsenäisyyttä tavoittelevan Katalonian EU-edustustoa.

– Katalaani on identiteetti, mutta se ei sulje ketään eikä mitään pois, sanoo Altafaj.

– Kataloniassa ihmisten oikeudet ja vapaudet tukahdutettiin 40 vuoden ajan. Katalonialaiset ovat erittäin EU-myönteisiä, mutta nyt haluamme, että myös alueiden ääni kuuluisi Brysselissä.

Maahanmuutto- ja pakolaiskriisi ovat lisänneet nationalististen puolueiden kannatusta Euroopassa. Useassa EU-maassa on hyökätty ulkomaalaisia kohtaan sanoin ja teoin.

– Populistinen nationalismi on uhka Euroopalle, mutta en vielä väittäisi, että historia toistaa itseään, uskoo Louise Hoon, tutkija Brysselin vapaasta yliopistosta.

Katso Andersonin, Demesmaekerin, Altafajin ja Hoonin keskustelu isänmaallisuudesta ja nationalismista tänään klo 21.05 alkavassa A-studiossa TV1:ssä ja Yle Areenassa.