Anjalan kartano tulee myyntiin

Kiinteistö myydään julkisen tarjouskilpailun perusteella. Myynti alkaa ensi viikolla.

Kouvola
Anjalan kartano
Nuorisokeskus Anjala

Valtion Senaatti-kiinteistöt pistää Anjalan kartanon myyntiin. Julkinen tarjouskilpailu alkaa ensi viikolla. Vähimmäismyyntihinnaksi on arvioitu 400 000-500 000 euroa.

Anjalan kartanon myytävään kokonaisuuteen kuuluu yhteensä kuusi rakennusta. Kartanon päärakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu kivirakenteinen viljamakasiini, jossa on kesäisin toiminut kahvila, Tammela-niminen sivurakennus, rantavaja, puurakenteinen viljamakasiini ja erillinen wc-rakennus. Myytävä maa-alue on yhteensä 26,4 hehtaaria, sisältäen kartanorakennusten piha-alueen, peltoa ja metsää.

Myyntipäällikkö Kari Kervisen mukaan kyselyjä kartanosta on matkan varrella ollut paljonkin. Hän odottaa 5-10 tarjousta. Anjalan kartano siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistön omistukseen vuoden 2014 alussa. Kartanomuseon Museovirasto lakkautti jo vuonna 2010. Ankkapurkan kulttuurisäätiö on kahtena edellisenä kesänä pitänyt Anjalan kartanoa auki yleisölle.

Jatkossakin avoinna yleisölle?

Ostajaehdokkailta pyydetään jättämään tarjouksen yhteydessä suunnitelma siitä, millaiseen käyttöön kartanoa suunnitellaan. Senaatti-kiinteistöt pyrkii siihen, että uusi omistaja pitäisi kartanon jatkossakin avoinna yleisölle.

– Korkein tarjous ei välttämättä ole ratkaiseva tekijä, jos kartanoa esitetään esimerkiksi kokonaan yksityiskäyttöön. Arvioimme myyntihinnan lisäksi sitä, millaista toimintaa alueelle olisi tulossa, myyntipäällikkö Kari Kervinen sanoo.

Lain mukaan valtion kiinteistöjä voidaan myydä tarjouskilpailulla vain käypään hintaan. Suoraan kartanon olisi voinut myydä esimerkiksi kaupungille, mutta Kouvola on ilmoittanut, ettei se ole kiinnostunut ostamaan kiinteistöä.