1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ratsastus

Mummo, joka aikoo ratsastaa vielä 100-vuotiaana: "Aluksi Iiro-hevonen määräsi vauhdin ja minä suunnan"

76-vuotiaan Hilkka Hämäläisen mielestä elämässä jos jotain tahtoo, pitää päättää. Yhä useampi harrastaja on tehnyt saman päätöksen kuin Hämäläinen ja aloittanut ratsastuksen aikuisena.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Kun Hilkka Hämäläinen näki pirteän suomenhevosen ensi kertaa, hän ei arvannut, että hänestä tulisi vielä tiivis pari sen kanssa. 4-vuotias ravisukuinen hevonen tuli perheeseen Iiro Viinasen ministeripestin aikaan, joten se sai kutsumanimen kansakunnan tietoisuuteen ponnistaneen miehen mukaan.

– Ja onhan sillä selvästi samoja ilmeitä, pohtii Hilkka Hämäläinen.

Hämäläinen epäileekin ensin, että hänessä ja 27-vuotiaassa Iirossa ei ole paljonkaan yhtäläisyyksiä. Iiro tahtoo olla maastolenkillä jonon kärjessä, sillä se ei tahdo tulla vauhdilla päihitetyksi. Se kuuntelee kyllä ratsastajaansa, mutta haluaisi joskus itsekin päätösvaltaa.

– Kyllähän aluksi se oli niin, että Iiro-hevonen määräsi vauhdin, ja minä suunnan.

Hämäläinen sanoo kuitenkin itsekin olevansa sitä laatua, joka tekee, mitä on päättänyt. Paljastuu, että Hämäläinen nousi yli 20 vuotta sitten ratsaille, koska hevosen varsinainen omistaja, Päivi-tytär, ei enää ehtinyt riittävän usein hevosta liikuttamaan.

Hämäläisellä ei ollut aiempaa kokemusta ratsastuksesta, mutta tahtoa sitäkin enemmän. Liikunnallinen nainen hyppäsi Iiron selkään.

Jos lähtö tulee, se saa tulla saappaat jalassa, ei ehkä välttämättä ratsastussaapaat jalassa.

– Se oli sellaista ratsastelua. Tällä tietämyksellä, mitä minulla nyt on hevosista, en tekisi niin, ottaisi hevosta kotiin tallille ja ryhtyisi vain toimeen. Mutta aion ratsastaa vielä 100-vuotiaanakin, ja jos lähtö tulee, se saa tulla saappaat jalassa, ei ehkä välttämättä ratsastussaapaat jalassa, pohtii Hämäläinen.

Hämäläisen mielestä ratsastamisessa parhaita elämyksiä on se, kun huomaa ison eläimen tekevän, mitä ratsastaja pyytää. Saumaton yhteistyö antaa kokemuksen, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun liikuntaan.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Joillekin ratsastava mummo on kauhistus

Myöhemmin Hämäläinen lähti ratsastustunneille, ja taitoja karttuu edelleen. Estetunnilla 60 senttimetrin korkuiset esteet tuli ylitettyä opettajan ohjeiden mukaan.

– Tein vain juuri, kuten opettaja käski. Hän näytti, missä kohtaa peppua on nostettava satulasta ja sanoi, että alas tullessa saa ottaa hevosen harjasta kiinni. Hyvin meni.

Hämäläinen kertoo, että joillekin ikätovereille ratsastava mummo on kauhistus, mutta Hämäläinen ei välitä hämmästelyistä. Hän kokee terveytensä pysyvän hyvänä nimenomaan hevosten parissa touhuamisen ja ratsastuksen ansiosta.

Kävin lääkärissä, joka sanoi, että elkää antako periksi.

– En tunne itseäni vanhaksi. Jumppaan aamuisin ja käyn kävelylenkeillä. Ratsastamassa en käy ihan niin usein, mutta säännöllisesti kuitenkin. Juoksu piti lopettaa, kun toinen polvi kipeytyi. Kävin lääkärissä, joka sanoi, että elkää antako periksi. Se oli hyvin sanottu nuorelta lääkäriltä.

Tallit muovaavat toimintaa myös aikuisille

Koska yhä useampi ratsastuksen harrastaja on aikuinen, ratsastustallien vetäjät ovat muovanneet tarjontaa aikuisia kiinnostavammaksi. Aikuisille on omia ryhmiä ja teoriatunteja.

Moni aikuisratsastaja haluaa yhdistää harrastukseen luonnossa liikkumisen ja vaikkapa hevosen käyttäytymisen ymmärtämiseen tähtäävät käsittelytunnit. 

– Aikuiset ovat vaativampi ryhmä. Kaikille pitää tietysti tarjota tasokasta opetusta, mutta aikuiset ilmaisevat yleensä selkeästi, mitä he haluavat ja vaatimuksia saattaa olla monenlaisia. Tallinpitäjän kannattaa kuulostella, mitä halutaan, ja voi ohjata asiakkaita sellaisen palvelun pariin, joka juuri tälle asiakkaalle sopii, sanoo tallinpitäjä Tarja Lahdenperä Haukkamäen tilalta Mikkelin Anttolasta.

Haukkamäen tilalla on tällä hetkellä 14 hevosta.

– Usein aikuinen kiinnostuu ratsastuksesta, kun tuo lastaan ratsastamaan. Aletaan miettimään, että ratsastamalla itsekin saa uusia eväitä lapsen kanssa keskusteluun, kertoo Lahdenperä.

Haukkamäen tilalla annetaan myös esimerkiksi hevosavusteista toimintaterapiaa, jossa 27-vuotias Iiro on päässyt osoittamaan, että osaa lempeän läsnäolon taidon.