1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-teema

Kuinka matalaa palkkaa Suomessa maksetaan ja kenelle?

Lain mukaan palkan pitää olla tavanomainen ja kohtuullinen. Mutta mikä on kohtuullista, siitä lisää A2-illassa keskiviikkoiltana.

A2-ilta: Kuinka matalaa palkkaa saa maksaa?
A2-ilta: Kuinka matalaa palkkaa saa maksaa?

Matalimman palkan jahtia ei kannata aloittaa siivousalalta, vaan maaseudulta tai kuljetusyhtiöiden toimistoista.

Kun karjatilan väki lähtee ruskaretkelle, kutsutaan paikalle lomittaja. Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus takaa aloittelevalle tekijälle napakat 8,16 euroa tunnilta.

Alimman palkkaluokan tehtävät tosin eivät saa olla kovin kuormittavia tai vaatia aiempaa kokemusta.

Kuljetusyhtiön vastaanottovirkailija saa tehdä täyttä työviikkoa ansaitakseen yli 1 500 euroa kuukaudessa. Autoliikennealojen työehtosopimuksen pienin palkka on 1 518,83 euroa kuussa.

Mutta Suomessahan tienataan hyvin! Tilastokeskuksen mukaan keskipalkka on 3 308 euroa kuussa. Kokopäivätyöstä livahtaa tilille keskimäärin 15,80 euroa tunnissa.

Numerot johtavat harhaan: kokonaisansioon lasketaan peruspalkan päälle lisät ja ylityökorvaukset, ei kuitenkaan lomarahoja. Korkeat palkat hinaavat keskiarvoa ylöspäin. Palkkaerojen kasvusta puhutaan tänä iltana A2 Palkkaerot-illassa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 21.30 alkaen.

Kokopäivätyötä ei ole kaikille tarjolla. Sen puute on yhtä suuri syy osa-aikaiseen työntekoon kuin opiskelu. Vuonna 2014 osa-aikaisia oli noin 377 000. Alle 10 eurolla tunnissa työskentelee arviolta 40 000 ihmistä.

Töitä alle seitsemällä eurolla tunnissa?

Niin lomittajat kuin vastaanottovirkailijatkin ovat toistaiseksi yleissitovuuden piirissä, kuten valtava enemmistö suomalaisista palkansaajista.

Sopimuksettomilla aloilla tekee töitä arviolta 200 000 ihmistä. Osa heistä tienaa melko hyvin: mainosalan palkat pyörivät keskimäärin yli 2 900 eurossa. Erityisalojen toimihenkilöiden liiton kyselyssä pienin palkka oli pieneläinklinikan työntekijällä, 1 200 euroa kuussa. Lemmikkejä hoivataan keskimäärin 1 960 euron kuukausipalkalla.

Uusilla aloilla asetelma voi olla sellainen, että työntekijä sopii palkasta ilman työehtosopimusta, jota soveltaa. Esimerkkinä tästä työsuojeluviranomainen mainitsee kuntosalibisneksen. Myös puhelinmyynnissä palkan muodostuminen on välillä epäselvää.

Laki määrää noudattamaan sopimuksia ja maksamaan tavanomaista ja kohtuullista palkkaa. Sanojen merkitystä voidaan hakea oikeudesta saakka, mutta kyseessä on siviiliasia eli jutun häviäjä maksaa laskun.

Tässä kohtaa matalimman palkan jahtaaja törmää raastuvan seinään. Sopimuksettomien alojen pohjapalkoista ei varmaa tietoa löydy eikä lakikirja puutu summiin. Onneksi on työsuojeluviranomainen.

Niitä, jotka sopivat palkastaan ilman työehtosopimuksen selkänojaa, neuvotaan huolehtimaan edes työttömyysturvasta. Tämä on varotoimenpide. Jos työ päättyy eikä uutta löydy, Kela tarkistaa, oikeuttaako tienesti peruspäivärahaan eli täytyykö niin sanottu työssäoloehto.

Suomalaisen katsotaan olevan töissä, jos palkka on vähintään 6,82 euroa tunnissa ja 1 173 euroa kuukaudessa.

Suomen suurin keskusteluohjelma etsii ratkaisuja palkkatöiden lisäämiseksi. A2 Palkkaerot-ilta keskiviikkona 19.10. TV2 klo 21.30 #a2ilta