1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luusto

Olavin luusto oli kuin reikäjuustoa – nyt osteoporoosista on jäljellä enää esiaste

Olavi Strömin osteoporoosi löytyi tapaturman kautta. Luustoliiton mukaan murtuman takaa etsitään syvempiä selityksiä liian harvoin.

luusto
Osteoporoosia sairastava Olavi Ström haravoi syksyn lehtiä.
Juha Kemppainen / Yle

Olavi Strömin jalkaterän päälle tippui viitisentoista vuotta sitten työpaikalla rautapalkki. Lääkäri totesi kuvat nähdessään, että miehen luustohan on kuin reikäjuustoa. Jatkotutkimuksissa löytyi luukato eli osteoporoosi.

Olavi ei juuri tiennyt, mistä oli kyse, mutta otti selvää. Aiemmin miehen mieleen ei ollut pälkähtänytkään, että luusto voisi olla heikko.

– Kun vaimokin sanoo, että olen umpiluupää, nauraa Ström.

Murtuma voi olla merkki sairaudesta

Luustoliiton mukaan osteoporoosia ei aina tunnisteta, vaikka hoitoon tulisi useita luunmurtumia kärsinyt potilas. Usein murtumia pidetään vain tapaturman aiheuttamina, ja sen vuoksi useimmat osteoporoositapaukset jäävät pimentoon. Luuntiheyden mittaaminen on kallista, ja tiedossa on jopa tapaus, jossa osteoporoosi on paljastunut vasta 14 murtuman jälkeen.

On sanottu, että luusto uusiutuu täysin 10 vuoden välein.

Olavi Ström

Naisilla sairaus on yleisempi, mutta myös joka viides mies saa osteoporoosista johtuvan luunmurtuman yli viisikymppisenä. Miehet ovat asian kanssa esillä kuitenkin varsin vähän

– Piilottelevatko he vai eivätkö he tiedä sairaudestaan? pohtii Olavi Ström.

Luustoliitto arvioikin, että sairastuneita on paljon enemmän kuin tällä hetkellä tiedetään. Olavi Ström uskoo, että taustalla on tietämättömyyttä. Hän pitää Luustoliittoa ja osteoporoosiyhdistystä tärkeinä tiedon levittäjinä.

Diagnoosin jälkeen kuvaan astuvat lääkkeet, joita Ström pitää yleisesti ottaen hyvinä. Osteoporoosi ei olekaan lopullinen tuomio, vaan usein hoidettavissa, sillä luusto uusiutuu koko ajan.

Ruokavalio kuntoon ja liikettä luille

"Reikäjuustoinen" luusto on nyt enää osa Olavin menneisyyttä. Seitsemän vuoden takaiset mittaukset kertovat, että osteoporoosi on muuntunut sairauden esiasteeksi eli osteopeniaksi. Luuston kunto tuntuu hyvältä; kuvauksissa Ström ei ole käynyt vuosiin.

Luukadosta kärsivä kokkolalainen Olavi Ström pihatöissä.
Juha Kemppainen / Yle

– On sanottu, että luusto uusiutuu täysin 10 vuoden välein.

Aiemmin Ström ei käyttänyt maitotuotteita laktoosi-intoleranssin vuoksi. Nyt hän sanoo viisastuneensa: syö kunnon ruokaa ja huolehtii kalsiumin, proteiinin ja vitamiinien saannista. Myös liikunta on tärkeää, sen Olavi hoitaa hyötyliikunnan kautta. Uusia murtumia hän ei pelkää:

– En minä sitä pelkää ollenkaan. En minä usko, että luuni ihan paperia ovat. Toivotaan!

Lue seuraavaksi