Valtio tavoitteli säästöjä – ICT-uudistuksesta miljoonalasku pienille ja ketterille virastoille

Valtion tietoteknikkahankinnat päätettiin keskittää vuoden 2014 alusta Valtorille. Museovirasto, Suomen Akatemia ja Opetushallitus ovat kuitenkin saamassa jättilaskun palveluista, joita ne eivät edes koe tarvitsevansa.

kulttuuri
Helsinki, Suomen kansallismuseo. Museorakennukset. Museot. Museo. Suomen valtakunnallinen kulttuurihistorian päämuseo. Rakennus edustaa kansallisromantiikkaa. Rakennettu vuosina 1905-1910. Arkkitehteina toimivat Herman Geselius, Armas Lindgren ja kansallisarkkitehti Eliel Saarinen. Kansallismuseon torni. Graniittijulkisivu.
Museovirasto hoitaa esimerkiksi Kansallismuseota. Tuula Nyberg / Yle

Valtio päätti pari vuotta sitten pienentää tietotekniikkakulujaan. Vuoden 2014 alusta astui voimaan laki, joka keskitti yli 80 viraston ICT-hankinnat Valtion tieto- ja viestintätekniiikkakeskus Valtorille.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että säästöjä ei ole tullut. Päinvastoin. Museoviraston yli-intendetti Miikka Haimila ja ICT-päällikkö Joose Niemi kirjoittavat aiheesta blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Monelle rahapulasta kärsivälle ja väkeä lomauttavaille taide- ja kulttuurilaitokselle on tulossa jättilasku.

Museovirasto on laskenut, että sen tietotekniikkakustannukset kasvavat ulkoistamisen takia 291 prosenttia. Viraston vastuulla ovat esimerkiksi Kansallismuseo, Hämeenlinna ja Olavinlinna. Lisälasku on 400 000 euroa.

Pienet ja ketterät kärsivät

Museovirasto kokee maksavansa palveluista, joita se ei edes tarvitse. Yksi niistä on laaja tietoturva. Tähän mennessä talon tietotekniikkaa on pystytty hoitamaan halvalla talon omin voimin.

– Ennen ostimme esimerkiksi tietokoneet itse ja käytimme ne loppuun. Nyt maksamme tietokoneista kuukausivuokraa. Meillä ei ole kuitenkaan valinnanmahdollisuutta, laki sanoo että palvelut pitää ostaa Valtorilta, sanoo Museoviraston yli-intendentti Miikka Haimila.

Tietotekniikkakulut ovat kasvaneet myös Opetushallituksessa ja Suomen Akatemiassa. Suomen Akatemian tietohallintoyksikön päällikkö Marja Kylämä on helpottunut, että ongelmasta viimein puhutaan.

– Tuskailemme asian kanssa päivittäin. Tietohallinnon budjetti ylittyy tänä vuonna 200 000 eurolla. Mistä tämä raha saadaan?

Samaan aikaan Suomen Akatemian palvelut ovat huonontuneet. Aiemmin esimerkiksi tiedotusvälineet löysivät tarvitsemansa asiantuntijat Akatemian oman nettisivuston kautta. Nyt systeemi ei enää toimi.

"Kaikki virastot eivät tarvitse samanlaisia sukkahousuja"

Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmus myöntää, että käynnistysongelmia on. Valtion ICT-yhtiö luotiin pari vuotta sitten tyhjästä.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kaikki eivät tarvitsee yhtä suuria järjestelmiä. Esimerkiksi vankiloiden tietoturvavaatimukset ovat aivan erilaiset kuin Museoviraston.

– Pitää varmaan ryhtyä miettimään, sopivatko Museovirastolle ja vankilalle "samanlaiset sukkahousut”.

Lehmus myöntää, että alkuvaiheessa myös kulut ovat kasvaneet. Se johtuu siitä, että järjestelmää vasta rakennetaan. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun valituksia on on tullut Valtorin toimitusjohtajan korviin.