1. yle.fi
  2. Uutiset

Infektiolääkäri: Ripulin paras hoito on neste – "Lääkärilläkään ei ole muita keinoja"

Saastuneen ruoan tai veden juomisesta seuraavia oireita voi infektiolääkärin mukaan hoitaa kotona. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos nesteitä ei voi nauttia ja kunto romahtaa.

terveys
Puhdasta vettä
YLE

Saastuneen ruoan tai juoman nauttiminen paljastuu varsin nopeasti. Jos saastumisen on aiheuttanut ulosteperäinen bakteeri, oireet voivat alkaa jo 4-6 tunnin kuluttua.

– Ensimmäisenä alkaa oksentelu ja joskus myös ripulointi. Se on kaikkein klassisin ruokamyrkytys. Salmonella, joka useimmiten saadaan ulkomailta, siinä oireet alkavat hitaammin, 6-72 tunnin kuluttua, infektiolääkäri Maija Rummukainen sanoo.

Vesiepidemiassa vedessä on yleensä viruksia, jotka aiheuttavat myös nopeasti taudin: alle 24 tunnissa alkaa ripuli, joskus myös oksentelu.

– Vesijohtoveden laadun tarkkailussa käytetään indikaattorina yleensä e-coli - tai enterokokkibakteeria. Ne kertovat, jos ulostekontaminaatio (saastuminen) tapahtuu.

Rummukaisen mukaan yleisimmät syyt veden saastumiseen ovat eläinten tai ihmisten ulosteet, tulva tai putkirikko.

Ripulia pitäisi hoitaa kotona

Keski-Suomen keskussairaalan infektiolääkäri Maija Rummukaisen mukaan lohdullista ruokamyrkytyksessä on, että oireet yleensä loppuvat yhtä nopeasti kuin alkavat, tavallisesti noin vuorokauden kuluessa – salmonellan oireet voivat kestää muutamia päiviä.

Oireisiin vaikuttaa, millainen bakteeri taustalla on.

– Norovirus voi aiheuttaa kovia vatsakipuja, kampylobakteeri ja salmonella myös kuumetta, mutta yleisin oire on ripuli.

Paranemisen kannalta Rummukaisen mukaan ei edes ole tarpeellista selvittää, mikä bakteeri ripulin taustalla on. Nyrkkisääntönä Rummukaisen mielestä on, että jos pystyy juomaan, eikä vointi heikkene, lääkäriin ei tarvitse mennä.

– Lääkärilläkään ei juuri ole keinoja hoitaa ripulia. Bakteerin aiheuttamat ripulit paranevat itsestään, ja ne paranevat parhaiten, kun luonto saa sen hoitaa. Antibiootti voi tuoda muita ongelmia.

Muutenkin Rummukainen rauhoittaisi suomalaisia katsomaan tilannetta rauhassa.

– Ihmisten pitäisi oppia enemmän hoitamaan ripulia itse. Jos ei ole oksentelua, silloin hoito on riittävän nesteen nauttiminen. Jos on raju ripuli ja vielä oksentaa, eikä nesteitä voi nauttia, toki silloin pitää hakeutua hoitoon.

Laimeaa mehua, riittävästi

Ripulissa tärkein – ja ainoa – hoito on huolehti riittävästä nesteiden nauttimisesta. Kotiohjeeksi Rummukainen antaa laimennetun mehun: puolet appelsiinituoremehua, puolet puhdasta, keitettyä tai pullotettua vettä ja puoli teelusikallista ruokasuolaa.

Jos on kunnon vesiripuli, nestettä tarvitaan useampi litra.

Maija Rummukainen

– Jos on kunnon vesiripuli, nestettä tarvitaan useampi litra. Ainakin sen verran pitää juoda, että janon tunne menee ohi, mutta liikaa ei oikeastaan voi juoda. Lasten kohdalla pitää olla erityisen tarkkana, sillä lapsi kuivuu nopeasti.

Alkuvaiheessa syödä ei välttämättä edes kannata, tärkeintä on huolehtia juomisesta. Apteekista voi halutessaan ostaa myös elektrolyyttijuomia, ripulijuomia.

Ripulilääkkeitä Rummukainen kehottaa välttämään, koska ne voivat lamata suolta liikaa, jopa niin, että seuraa paha ummetus ja suoli puhkeaa.

– Ja jos suoli lamataan, myös sen tehtävä estetään eli työntää sisältöä eteenpäin ja sitä kauttaa poistaa bakteereja ja toksiineja. Maitohappobakteereista ei puolestaan ole haittaa, mutta ei niistä ole tieteellisesti osoitettua hyötyäkään.

Perinteisestä keltaista limsaa ei hoidoksi enää suositella: hiilihappo voi pahentaa ripulia.

Loistauti ei paljastu alkuvaiheessa

Infektiolääkäri pitää Äänekosken tilannetta, jossa vesijohtovedestä on löytynyt kolibakteeri, valitettavana ja vaivalloisena asukkaille. Hän uskoo, että ongelman aiheuttaja löydetään ja putket saadan puhtaiksi.

– Toki vakavasti sairaalle se voi olla vakava juttu juoda sellaista vettä, mutta yleensä voisin sanoa, että kysymys ei ole mistään katastrofista. Esimerkiksi Äänekoskella ihmiset ovat selvinneet kotihoidolla, eikä terveyskeskuskäyntejä ole juurikaan tarvittu.

Rummukainen kehottaa ihmisiä hakeutumaan lääkäriin, jos ripuli jatkuu vielä kolmen viikon päästä.

– Silloin pitää selvittää, ettei ole saanut giardiaa (siirryt toiseen palveluun), jonka voi saada Suomenkin viemäriverkostosta- Mutta se ei näy alkuvaiheessa, vasta ripulin pitkittyessä.

Lue seuraavaksi