Hyppää sisältöön

Muusikkokouluttajalle musiikki on henki ja elämä – "Eniten pidän kantrista ja punkista"

Kainuun ammattiopiston musiikkilinjan tutkintovastaavana toimiva Tapani Komulainen on yksi viidestäkymmenestä aktiivisimmasta kainuulaisesta.

Kajaanilainen Tapani Komulainen rumpujen takana.
Tapani Komulainen on yksi Kainuun 50 aktiivisimmista.

Kainuulainen nykykansanmusiikkia soittava Mukutus-yhtye perustettiin vuonna 1985. Tapani Komulainen oli yksi yhtyeen perustajista.

Komulaisen leipätyö on myös musiikin siivittämää, sillä hän toimii Kainuun ammattiopistossa musiikkialan tutkintovastaavana. KAO:n musiikkilinjalta valmistuu ammattimuusikoita, joiden musiikkilajeina ovat pop, rock, iskelmä ja jazz.

– Kohta 15 vuotta olen tehnyt töitä täällä konservatoriossa näiden lahjakkaiden nuorten kanssa. Musiikkia on tehty hyvinkin laidasta laitaan ja sitä on viety myös maailmalle, sillä meillä on kansainvälistä toimintaa yhteistyöverkoston kautta, kertoo Komulainen.

Kansainvälisyys näkyy myös oppilaiden toiminnassa, jotka saavat intoa ja lisää voimaa omasta musiikista, kun sitä tehdään maailmalle.

Tapani Komulainen

Kainuun konservatorion opiskelijat ovat olleet mukana lukuisissa kansainvälisissä projekteissa, joiden aikana on toteutettu yhteistyöproduktioita Suomessa, Virossa, Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa, Latviassa, Sloveniassa ja Hollannissa. Lisäksi opiskelijat ovat tehneet esiintymismatkoja Yhdysvaltoihin, Intiaan, Venäjälle ja Espanjaan.

– Kansainvälisyys näkyy myös oppilaiden toiminnassa, jotka saavat intoa ja lisää voimaa omasta musiikista, kun sitä tehdään maailmalle. Olemme alusta alkaen ajatelleet täällä KAO:n konservatoriossa, että musiikki on globaali asia. Muusikot ovat reissanneet aina ympäri maailmaa sillä tavalla, että toimimme paikallisesti, mutta ajattelemme globaalisti, sanoo Komulainen.

Nykykansanmusiikki tutuksi

Mukutus on maailmanmusiikin pioneeriyhtye Suomessa, joka tekee tunnetuksi kainuulaista nykykansanmusiikkia. Orkesteri on esiintynyt lukuisilla eri festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla sekä tehnyt satoja erilaisia esiintymisiä ympäri maata. Mitä sitten on nykykansanmusiikki, siihen Tapani Komulaiselta vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Nykykansanmusiikki on hieman hämärä käsite. Yleensä sillä tarkoitetaan vanhojen kansanmusiikkikappaleiden varioimista, joista tehdään uudenlaisia sovituksia sotkemalla niihin erilaisia musiikkityylejä, kuten jazzia, rokkia ja mitä kenenkin mieleen juolahtaa.

Toimimme paikallisesti, mutta ajattelemme globaalisti.

Tapani Komulainen

Nykykansanmusiikkia tehdään myös uudistuotantona, näissä uusissa kappaleissa vaikutteet on otettu kansanmusiikista ja ne on tehty myös kansanmusiikkityylillä. Kansanmusiikkia tai ei, niin viidenkymmenen aktiivisimman kainuulaisen joukkoon valitulle Tapani Komulaiselle musiikki on henki ja elämä.

– Kyllä taitaa pikku hiljaa sitä olemaan, kun tällä alalla on pyörinyt kymmeniä vuosia. Tykkään todella paljon tehdä nuorten kanssa musiikkia, ja sitä olen saanut tehdä nämä viimeiset viisitoista vuotta, kun tätä KAO:n konservatoriota olen ollut käynnistämässä ja kehittämässä. Täällä on kiva touhuta ja pysyy mieli virkeänä, tuumaa Komulainen.

Pitkään musiikin parissa toimineelle Komulaiselle tulee mieleen kaksi musiikin lajia, joista hän itse pitää.

– Oikeastaan diggaan kaikenlaisesta musiikista, mutta musiikkityyleistä kaikista eniten pidän kantrista ja punkista, kertoo Komulainen.

Tapani Komulainen on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.