Hyppää sisältöön

Verkkopankkien pahviset tunnuslukulistat voivat olla pian historiaa

Pankkien verkkotunnistautumisen avainlukulistat saattavat joutaa roskakoriin lähitulevaisuudessa. Pankit korvaavat niitä kiivaasti älypuhelinsovelluksilla.

Pankit korvaavat verkkopankeissa tunnistautumiseen käytettäviä tunnuslukulistoja nyt kiivaasti älypuhelinsovelluksilla.

Ensimmäisenä pahvi- ja muovilistat poistuvat asiakkailta Nordeassa, joka suunnittelee luopuvansa kokonaan pahvikorteista ensi vuoden aikana. Nordea on jo ottanut käyttöön älypuhelinten digitaalisen tunnuslukusovelluksen, jota käyttää arviolta 400 000 pankin asiakasta.

– Uudet digitaaliset välineet ovat paljon joustavampia, nopeampia ja turvallisempia ja kulkevat aina mukana, toisin kuin se vanha pahvikortti, kertoo liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta.

Jos Nordean asiakas ei halua käyttää kännykkäsovellusta, hän voi valita pientä taskulaskinta muistuttavan tunnuslukulaitteen. Se on vaihtoehto niille, joilla ei ole älypuhelinta.

– Se on taskulaskimen tyyppinen laite, josta aina saa sen seuraavan tunnusluvun, sanoo Mekkonen.

Kaikki isot pankit tuomassa digitunnistusta

Nordean esimerkkiä on seuraamassa ensimmäisenä S-Pankki. Se ottaa digitunnistautumisen käyttöön mobiilipalvelussaan vuoden 2017 alkupuolella. Paperinen tunnuslukulista säilyy ainakin aluksi käytössä niille asiakkaille, jotka haluavat jatkaa sen käyttöä.

Danske Bankin norjalaisasiakkailla on jo tällä hetkellä käytössä tunnuslukusovellus älypuhelimessaan. Kehityspäällikkö Marko Huhdanpään mukaan Suomessa päätöksiä tehdään Norjan kokemusten perusteella mahdollisesti jo ensi vuonna, mutta Norjassa käytössä oleva sovellus ei ole ainoa vaihtoehto. Nykyisellään pankin asiakkaat käyttävät muovisia tunnuslukukortteja.

OP-ryhmästä kerrotaan, että Osuuspankissa pahvinen avainlukulista on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto. Digijohtaja Ville Sammalkorven mukaan pankki kuitenkin "katsoo erittäin aktiivisesti" uusia sovelluksia osana verkkopankkiuudistustaan.

Muutoksesta tulee mittava, sillä suomalaisten käytössä olevien pahvisten ja muovisten tunnuslukukorttien määrä lasketaan miljoonissa. Pelkästään Nordealla, Osuuspankilla, Danske Bankilla ja S-Pankilla on yhteen laskettuna noin 3–3,5 miljoonaa henkilöasiakasta, joilla on verkkopankkitunnukset.

Tietoturva on pankkien mukaan sovelluksissa vähintään yhtä hyvä kuin paperilapuissa ja muovikorteilla.

Pankit: Ikäihmiset pärjäävät digilaitteiden kanssa

Muutos ei kosketa niitä, jotka eivät käytä verkkopankkia vaan hoitavat asiointinsa yhä harvenevissa konttoreissa. Muille muutos tarkoittaa vähitellen pakkosiirtymää joko älypuhelimeen tai digitaaliseen tunnuslukulaitteeseen.

Pankeissa ei allekirjoiteta väitettä, että ikääntyneille uuteen digisovellukseen siirtyminen ja verkkopankkitunnuksista luopuminen voi olla vaikeaa. Pankkien mukaan verkkopalvelujen ulkopuolella olevien käyttäjien määrä on pieni.

– Monet ikääntyneet ihmiset käyttävät sujuvasti moderneja palveluja ja ovat todella tyytyväisiä näihin uusin palveluihin, sanoo Nordean Mekkonen.

.
.