Rovaniemen postinkulussa häiriöitä sairastelujen vuoksi

Posti on jäänyt jakamatta joillakin Rovaniemen alueilla useina päivinä tällä ja viime viikolla. Postin Pohjois-Suomen aluepäällikön Tomi Huhtalan mukaan syynä ovat äkilliset sairauspoissaolot.

Rovaniemi
Postin autoja.
Sallassa Postin jakeluautot pyörähtävät tienpäälle vielä viisi kertaa viikossa, mutta lähdöt uhkaavat vähetä.Esko Puikko / Yle

Rovaniemen Viirinkankaan asukas kertoi, että posti oli jäänyt tulematta peräti kolmena peräkkäisenä päivänä. Huhtala sanoo, ettei ole aimmin kuullut moisista ongelmista.

– Joitain talouksia on saattanut jäädä jakamatta satunnaisina päivinä, mutta ei kahtena peräkkäisenä päivänä. Korkeintaan päivän viiveellä asiakkaan olisi pitänyt postit saada.

Ongelmat Rovaniemellä alkoivat viime viikolla, eikä aluepäällikkö uskalla luvata, etteikö katkoksia vielä saattaisi tulla Rovaniemellä ja muuallakin.

– Tällä hetkellä ei ole vastaavia haasteita muualla Lapissa. Toki influenssa-aalto tuntuu meillä jylläävän, joten yksittäisiä päiviä saattaa tulla muuallakin. Koskaan ei voi sanoa sataprosenttisella varmuudella, että kaikki ovat töissä, mutta parhaamme teemme, Huhtala toteaa.

Edellisen kerran pahoja katkoksia Lapin postinjakelussa oli kesä-heinäkuussa. Tuolloin syynä olivat niin ikään sairauspoissaolot jo muutenkin ohueksi trimmatussa jakeluorganisaatiossa.

Päiväposti saapuu illanhämyssä

Posti on saanut kirpeää palautetta pitkin vuotta. Moni omakotiasukas on joutunut siirtämään postilaatikkoaan samaan rykelmään naapureiden kanssa, jotta postinkantajan työ sujuisi joutuisammin. Keväällä Posti pidensi päivittäistä jakeluaikaa ja esimerkiksi Rovaniemen Vennivaaraan posti tulee säännönmukaisesti iltakuudelta. Mikä on takaraja?

– Pyrimme jakamaan saman päivän aikana, Huhtala muotoilee.

Eli posti voi tulla vaikka iltakymmeneltä ?

– Ei se tietysti ole tarkoitus. Pääsääntöisesti pyrimme jakamaan neljään mennessä.

Samalla kun Posti on laajentanut toimintaansa ruokakuljetuksiin ja ruohonleikkuuseen, asiakkaat valittavat myöhässä tai väärään paikkaan saapuneista lehdistä, laskuista ja kirjeistä. Kannettavaa on yhä vähemmän, postin määrä laskee 10 prosentilla vuosittain. Posti itse kannattaakin kolmipäiväiseen jakeluun siirtymistä postilain uudistamisen yhteydessä.

Yleispalveluvelvoite tarkoittaa nyt viiden päivän jakelua postimerkein varustetuille lähetyksille. Korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen mukaan velvoite koskee myös niitä Turun saariston saaria, joihin yhteysalus ei kulje. Yhden kirjeen kuljetukselle saattaa tulla hintaa jopa 500 euroa.