1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemellä urakoidaan perjantaiksi ensilumenlatua hiihtäjille

Rovaniemellä pääsee hiihtämään jo perjantaina iltapäivällä. Ensilumenlatua tehdään aluksi puolitoista kilometriä, ja myöhemmin säilölumilatua tulee lisää.

Rovaniemi
Ensilumenlatua tehdään Ounasvaaralle.
Ensilumenlatua tehdään Ounasvaaralle.Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemellä on alettu tehdä ensilumenlatua Ounasvaaran hiihtostadionille. Viime talvena säilöttyä lunta ajetaan aluksi noin puolentoista kilometrin pituiselle latupohjalle. Latu avataan yleisölle perjantaina kello 15.

Sikäli kun sää pysyy suosiollisena, ensilumenlatua tehdään Ounasvaaralle yhteensä kahdeksan kilometriä. Lisäksi ampumahiihtäjille tehdään kahden kilometrin lenkki Toramolle.

Ladun tekemiseen uppoaa kaikkiaan noin 100.000 euroa vuodessa. Suurimman osan kustannuksista maksavat Rovaniemen kaupunki (30%), Santasport Urheiluopisto (30%) ja Rovaniemen matkailu (20%). Napapiirin Energia ja Vesi maksaa lisäksi noin kymmenen prosenttia kuluista. Loppu kerätään eri tahoilta mm. sponsorisopimuksilla ja vapaaehtoisilla käyttömaksuilla.

Tuleville vuosille harkitaan maksullisuutta

Ensilumenladulle pääsee hiihtämään toistaiseksi ilmaiseksi. Santasport Lapin Urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo sanoo, että tulevina vuosina hiihtäminen saattaa muuttua maksulliseksi.

– Meillä on hyvä malli täällä Rovaniemellä. On pystytty rahoittamaan tämä perusrahoitus kolmen suuren toimijan kautta. On hyvin pienestä kiinni, että saadaan rahoitettua tämä kokonaan, eli 10 000 - 20 000 eurosta. Siltä osin on mietitty, että täytyykö mennä tähän yleisesti käytettyyn liikuntapaikkamaksuun.

Maksujen keräämisestä on kokemusta

Heikki Keskitalon mukaan maksullisuudesta on kokemusta muutaman vuoden takaa. Keskitalon mukaan 6-7 vuotta sitten perittiin ensilumenladun käyttäjiltä maksu.

– Silloin meillä oli vain 1,5 kilometrin latu ja nyt latua tehdään Ounasvaaralle noin kahdeksan kilometriä. Silloin kerättiin maksuilla kuitenkin yli 10 000 euroa.

Paikallisille ensilumenladun kausilippu maksoi 100 euroa ja ulkopaikkakuntalaisille päivälippu maksoi 10 euroa.

Lue seuraavaksi