1. yle.fi
  2. Uutiset

Ääni kellossa muuttui – hallituspuolueet ovat valmiita pohtimaan apteekkien vapauttamista

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä on valmiutta lähteä pohtimaan apteekkimarkkinoiden sääntelyn purkamista.

politiikka
Apteekin kyltti talon seinässä.
Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) haluaa, että apteekkisääntelyä vapautettaisiin hallitusti.

– Uskon, että toimialaa vapauttamalla lääkekustannuksia voidaan laskea kilpailun lisääntyessä, Turunen sanoo.

Tällä hetkellä apteekkien sijainnista, apteekkarien toimilupien määrästä ja lääkkeiden hinnasta päättää viranomainen. Turusen mielestä alueellisesta kattavuudesta huolehtiminen onnistuu myös kilpailua lisäämällä.

– Vapauttaminen voidaan tehdä sillä tavalla hallitusti, että apteekkitoimiala ei valu kansainvälisten yhtiöiden käsiin ja palvelut toimivat ympäri Suomen. Tällaiseen tulokseen pääseminen ei edellytä monopolijärjestelmän ylläpitämistä, Turunen arvioi.

Kannat selviävät lähiviikkoina

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä aiheesta ei ole vielä keskusteltu, mutta ryhmäjohtaja Sampo Terho ei tyrmää Turusen kantaa. Asia tulee Terhon mukaan nousemaan esille perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

– Apteekkimarkkinoiden avaamiseen liittyen on valmiutta pohdiskeluun ja keskusteluun. Muodostamme parhaillaan kantoja, jotka tulevat mahdollisimman pian, Terho sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä keskustelua aiheesta on jo käyty ja halukkuutta uudistukseen löytyy, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Eduskuntaryhmässä on valmistelu menossa tähän liittyen. Tietysti tässä on paljon asioita, jotka täytyy ottaa huomioon, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan eduskuntaryhmässä käsitellään tällä hetkellä lääketurvallisuuteen ja lääkkeiden alueelliseen saatavuuteen liittyviä kysymyksiä.

Myös keskustan piirissä asiaa pohditaan lähiviikkoina, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– Jos lääkkeitten kustannuksia kansalaisille voidaan laskea ja tehdä se tavalla, joka turvaa lääketurvallisuuden ja kattavan apteekkiverkoston, niin kyllä tätä kannattaa pohtia, Kaikkonen sanoo.

Huolenaiheena uudistuksessa on apteekkitoiminnan turvaaminen syrjäseuduilla ja lääketurvallisuudesta huolehtiminen.

Mielipiteet muuttuneet

Hallituspuolueissa ääni kellossa on muuttunut viime keväästä, jolloin asiaa ei pidetty ajankohtaisena.

Kaikkosen mukaan asiaan on vaikuttanut muihin hallituksen uudistuksiin liittyvät kokemukset.

– Tässä on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi kaupan aukioloaikojen vapauttamisesta ja liikennekaari tuo uusia mahdollisuuksia. En lähde tältä istumalta sanomaan, että apteekkitoiminnassa olisi vallankumous tulossa, mutta voi olla järkevää katsoa tämäkin kortti, Kaikkonen sanoo.

Mielipide apteekkijärjestelmän vapauttamisen suhteen on muuttunut myös joillain oppositiopuolueiden kansanedustajilla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati tiistain Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) suomalaisen apteekkijärjestelmän uudistamista, kun vielä keväällä sosiaalidemokraatit suhtautuivat ajatukseen epäillen. Puolueen virallinen kanta päätetään Lindtmanin mukaan puoluekokouksessa helmikuussa.

Eniten ajatusta apteekkitoimialan sääntelyn purkamisesta on pitänyt esillä oppositioedustaja Antero Vartia (vihr.)

Lue seuraavaksi