yle.fi-etusivu

A2 Palkkaerot-ilta: Kuuden euron lähtöpalkka sai kannatusta keskustelijoilta

Minkälainen palkkajärjestelmä luo työpaikkoja? Voisiko suomalaisille maksaa kymmenen euron minimipalkkaa?

A-teema
Annika Damström ja Markus Liimatainen
Markus Liimatainen ja Annika Damström juonsivat A2 Palkkaerot-illan.Yle

A2-illan perinteinen käsiäänestys tuki Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kyselyn tulosta: kansa haluaa lakiin kirjatun minimipalkan. Kaikki keskustelijat eivät sitä kannattaneet.

Rakennusliitto on ehdottanut kuuden euron tuntipalkkaa nuorille, jotka tulevat työkokeiluun.

– Kokeilu on täysin riskitön, vakuutti Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Ylen ja Taloustutkimuksen kyselyn perusteella 60 prosenttia 15–24-vuotiaista kannattaa Rakennusliiton kuuden euron kokeilua. 50–64-vuotiaista sitä kannattaa 39 prosenttia ja kaikista vastaajista 46 prosenttia.

– Kokeilijasta ei tule matalapalkkasuossa rämpijää. Kyseessä on täysin vapaaehtoinen kokeilu, jonka aikana voi miettiä sopisiko rakennusalalle. Ja sen jälkeen päättää, jatkaako työehtosopimuksen mukaisella palkalla, koulutuksessa vai oppisopimuksella, Rakennusliiton Harjuniemi sanoi.

Pieni palkka, suuret mahdollisuudet?

Myös yrittäjä Matti Tiainen freelance-siivoojia työllistävästä Moppi.com -palvelusta kannattaa matalapalkka-aloja. Hänestä ne luovat ihmisille mahdollisuuden päästä työelämään ja ponnistaa elämässä eteenpäin.

– Ykkösasia ei ole enää palkka. Valtaosa nuorista ei nosta palkkaa, vaan työilmapiirin ensimmäiseksi kriteeriksi työelämässä, hän sanoi.

Illan yllätysvieras, elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen haastatteli 500 nuorta ja työllisti heistä 350 elokuvaan Pahan kukat.

– Yksikään heistä ei halua elää sosiaalitukien varassa. Yksikään heistä ei lopettanut töitä kesken. Näillä nuorilla on halu olla mukana yhteiskunnassa. On surullista, ellei heille voida tarjota mitään, Jokinen kertoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah painotti, että tarvitaan välityömarkkinat niille, jotka ovat vasta matkalla työmarkkinoille.

– On tärkeää olla osallinen. Nykyinen järjestelmä lähtee liikaa siitä, että ollaan joko töissä tai ei.

Mistä tekemätön työ löytyy?

A2 Palkkaerot-illan ratkaisuryhmä sai tehtäväkseen pohtia, miltä alalta löytyisi tekemätöntä työtä, kenelle ja millä palkalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson, Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ja Moppi.com-yrittäjä Matti Tiainen kehottivat etsimään tekemätöntä työtä kotitalouspuolelta.

– Siellä on paljon työtä, joka on tuttua kotoa ja jonka kautta pääsisi tekemisen makuun. Kuuden euron kokeilu voisi toimia sielläkin, Tiainen kiteytti ryhmän ajatukset.

Vasemmistoliitto uusi hiljattain ehdotuksensa kymmenen euron minimipalkasta. Sitä kannattaa Ylen kyselyn mukaan myös suurin osa suomalaisista.

– Ei riitä, kymmenellä eurolla ei jääkaappi täyty, tyrmäsi kolmen lapsen yksinhuoltaja Olga Vuorinen, joka tekee kolmea työtä.

.

Teksti kertoo, että suomalaisten mielestä sopiva minimipalkka olisi 10 euroa tunti, Vasemmistoliitto esittää 10 euroa tunti ja että Saksassa minimipalkka on 8,5 euroa per tunti.
Taloustutkimus / Yle

Monet keskustelijat kannattivat myös vuodenvaihteessa kokeiluun tulevaa, 560 euron perustuloa jossakin muodossa.

– Perustulo mahdollistaa, että ihmiset pääsevät osallistumaan yhteiskuntaan. Siinä on sen suurin arvo, yrittäjä Jari Sarasvuo sanoi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puolustusvoimat

"Yksittäistapauksia": Naissotilaat kokevat syrjintää ja häirintää puolustusvoimissa – silti he purevat hammasta ja ottavat kaiken vastaan

Urheilu

Norjalaiset romahtivat! Neljä suomalaisnaista jatkoon sprintissä

Kaamos

Kaamos alkoi tänään Nuorgamissa – jatkuu pitkälle tammikuuhun

Urheilu

Täyttä tykitystä koko loppuviikko! Tässä Ylen lähetysajat Rukalta