Hyppää sisältöön

Jännitysnäytelmä huipentuu: Suomalaista tekniikkaa kuljettava laskeutuja pääsi Marsin pinnalle – mutta missä kunnossa?

Laskeutumista on jännitetty Suomessakin, sillä Mars-laskeutuja kuljettaa mukanaan myös Ilmatieteen laitoksen toimittamia tutkimuslaitteita. Tietoa siitä, millaisessa kunnossa laskeutuja on, odotetaan edelleen.

Havainnekuva Marsia lähestyvästä Euroopan ja Venäjän luotaimesta ja siitä irtautuvasta Schiaparelli-laskeutujasta. Kuva: ESA/ATG MEDIALAB / EPA

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Schiaparelli-laskeutuja on tullut Marsin pinnalle, kertoo uutistoimisto Reuters. Se lähetettiin matkaan seitsemän kuukautta sitten Kazakstanista, ja se irtautui emoaluksestaan sunnuntaina.

ESA:n virkailija kertoo uutistoimisto AP:lle, että yhteys laskeutujaan katkesi hetki ennen laskeutumista, eikä sitä ole vielä saatu palautettua.

Virkailijan mukaan "on selvää, ettei tämä ole hyvä merkki".

Laskeutumista on jännitetty Suomessakin, sillä laskeutuja kuljettaa mukanaan myös Ilmatieteen laitoksen toimittamia tutkimuslaitteita.

Schiaparelli-laskeutujan tehtävänä on testata teknologiaa, jota ESA aikoo käyttää hankkeen myöhemmän vaiheen Mars-mönkijässä. Mönkijä on suunniteltu tutkimaan Marsin pintaa, ottamaan siitä näytteitä ja etsimään merkkejä elämästä.

Laskeutuminen Marsiin on erittäin vaikeaa ja useat aikaisemmat kokeilut ovat epäonnistuneet, mukaan lukien ESA:n aiempi yritys vuonna 2003. Se pääsi Marsiin Beagle 2 -laskeutujalla, mutta aluksen aurinkopaneelit eivät avautuneet kunnolla, mikä esti aluksen kommunikoinnin.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa sen sijaan on onnistunut saamaan mönkijöitä toimintakunnossa Marsiin. Tällä hetkellä Marsissa ovat Curiosity ja Opportunity -mönkijät.