Koe uusi yle.fi

"Raha siitä mitä tehdään, ei siitä mitä ollaan" – Kuopion A2-klubi yksimielinen palkkaeroista

Rakennusalan työnantaja ja työntekijä olivat nuorten työllistämistä ajavan projektipäällikön kanssa samoilla linjoilla palkkaeroista. Minimipalkalle eivät Kuopion A2-klubilaiset lämpene.

A-teema
A2-klubin osallistujat Pasi Pitkänen, Kimmo Hirvonen ja Panu Hiekkala.
A2-illan Kuopion klubi summaa ajatuksiaan palkkaerokeskustelusta.

Siinä missä hieman yli puolet Ylen kyselyyn osallistuneista vastustaa rakennusalalle suunniteltua kokeilua kuuden euron tuntipalkasta, sai se Kuopion A2-klubilla positiivisen vastaanoton. Kyseisessä kokeilussa rakennusalalle kouluttamaton työntekijä palkattaisiin yritykseen kuuden euron tuntipalkalla enintään puolen vuoden ajaksi.

– Kaikkea kannattaa kokeilla, toteaa Panu Hiekkala, joka toimii Nuoret Duuniin -hankkeen projektipäällikkönä.

Nuoret Duuniin -hankkeen projektipäällikkö Panu Hiekkala.
Nuoret Duuniin -hankkeen projektipäällikkö Panu Hiekkala.Toni Pitkänen / Yle

Valtaosa alle 25-vuotiaista nuorista kannattaa palkkakokeilua. Nuorten parissa pitkään toiminut Hiekkala kertoo, että muutoinkin nuorten palkkaodotukset ovat realistisia ja he osaavat katsoa asioita laajemmin.

Myös Rakennusliiton luottamusmies Kimmo Hirvonen sekä Kumoni Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pitkänen ovat Hiekkalan kanssa samoilla linjoilla.

Kumoni Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pitkänen.
Kumoni Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pitkänen.Toni Pitkänen / Yle

– Enemmän tällaisia kokeiluja. Ihminen näyttää kyvyillään ja taidoillaan. Palkka nousee aika äkkiä oikealle tasolle. Ja sitä voisi kokeilla muillakin aloilla, Pitkänen sanoo.

Rakennusliiton luottamusmies Kimmo Hirvonen
Rakennusliiton luottamusmies Kimmo Hirvonen.Toni Pitkänen / Yle

– Alalla kokematon kaveri pääsee vanhemman kokeneen kaverin mukaan katsomaan, millaista työtä rakennusala voisi tarjota. Tämän kokeilun jälkeen oppilas voi siirtyä opiskelemaan tai jatkaa oppisopimuksella tässä yrityksessä, Hirvonen täydentää.

Ei minimipalkalle

Vaikka rakennusalan klubilaiset Hirvonen ja Pitkänen kannattavat kuuden euron palkkakokeilua, eivät he lämpene ajatukselle kymmenen euron minimipalkasta. Myös Hiekkala muistuttaa, että on useita aloja, joilla ei voida maksaa isoja palkkoja.

– Palkanmuodostus tulee palkasta, tulonsiiroista ja verotuksessa. Tämä kolmio on viilattava siihen asentoon, ettei se ole työntekijältä pois, Hiekkala sanoo.

Hirvonen korostaa, että rakennusalalla on voimassa oleva työehtosopimus ja vankka yleissitovuus, jossa ammattimiehelle kuuluu ammattilaisen palkka ja harjoittelijalle harjoittelijan.

– Tämä pieni palkkaero luo hyvinvointia, halua kehittyä ja se huomataan sitten palkan muodossa, Hirvonen sanoo.

Hirvonen sanookin, että palkassa on kyse siitä, että se maksetaan siitä mitä tehdään, ei siitä mitä ollaan.