Viron uusi presidentti ensivierailulle Suomeen – Itämeren turvallisuus jälleen tapetilla

Kersti Kaljulaid tekee ensimmäisen ulkomaanmatkansa presidenttinä Suomeen.

Ulkomaat
 Kersti Kaljulaid
Kersti KaljulaidValda Kalnina / EPA

Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid saapuu tänään torstaina vierailulle Helsinkiin ja tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kyseessä on Kaljulaidin ensimmäinen ulkomaanmatka presidenttinä.

Tämä on jo toinen baltialaisen valtionpään vierailu tällä viikolla, sillä tiistaina Helsingissä kävi Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė.

Suomen ja Viron presidenttien ensitapaamisessa keskustellaan muun muassa Itämeren turvallisuudesta, Syyrian kriisistä ja Ukrainan tilanteesta.

Itämeren vakaus puhutti myös Liettuan presidentin vierailulla. Dalia Grybauskaitė arvosteli kovasanaisesti Venäjän päätöstä sijoittaa Iskander-ohjuksia Liettuan naapurissa sijaitsevaan Kaliningradiin.

Suomen ja Liettuan presidenttien mielipiteitä jakoi Venäjän Gazprom-yhtiön ajama hanke Nord Stream 2 -kaasuputkesta Itämeren pohjaa pitkin Saksaan.

Suomi pitää asiaa ympäristökysymyksenä, kun taas Liettuan presidentti näki hankkeessa Venäjän valtapyrkimykset. Myös Virossa on suhtauduttu kaasuputkihankkeeseen kriittisesti.

Viron presidentti tapaa vierailullaan myös eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan ja ulkoministeri Timo Soinin.