1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Faktantarkistus! Näin Trump ja Clinton vetivät mutkat suoriksi väittelyn tuoksinassa

Riippumattoman Politifact-sivuston faktantarkastajat syynäsivät presidenttiehdokkaiden väitteet ja selvittivät niiden todenperäisyyden.

Hillary Clinton ja Donald Trump.
Ydinaseet, abortti, tietovuodot, Venäjä ja naiset – tässä 2 minuutin kooste tv-väittelystä.

Yhdysvaltain kolmannen presidentinvaaliväittelyn saldo: Suoranaisia valheita, vain osaksi vääriä väitteitä ja puolitotuuksia. Oli joukkoon eksynyt muutama totuuskin.

Politifactin (siirryt toiseen palveluun) lisäksi myös FactCheck (siirryt toiseen palveluun), The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun)tekivät ajantasaista faktojen tarkistusta viimeisestä tv-tentistä.

Nyt tuli emävale

Politifactin tarkastajien mukaan nämä olivat niin kovia valheita, että kertojan "korvat heiluivat".

Trump: Pew-tutkimuslaitoksen mukaan miljoonat ihmiset, joilla ei ole oikeutta äänestää ovat rekisteröityneet äänestäjiksi.

**Trumpin väite laajamittaisesta vaalivilpistä on räikeä valhe. **Pewin raportti arvioi, että noin 24 miljoonassa rekisteröinnissä on jotain epäselvää tai ne ovat mitättömiä, mutta tämä ei välttämättä johda vaalivilppiin.

Trumpin mukaan Hillary Clintonin ulkoministerikaudella ministeriö hävitti kuusi miljardia dollaria, ja että rahat on voitu varastaa.

**Räikeä valhe: **Selvitysten mukaan rahat eivät kadonneet mihinkään, vaan niitä koskevia ministeriön alihankkijoiden asiakirjoja hallinnoitiin huonosti.

Trump: En tunne Putinia.

**Emävalhe. **Vuonna 2013 Trump kertoi, että hänellä on suhteita Venäjän presidenttiin. Seuraavana vuonna Trump kertoi puhuneensa Putinin kanssa epäsuorasti ja suorasti, ja tämä oli lähettänyt lahjan Trumpille. Vuonna 2015 Trump kehuskeli  oppineensa tuntemaan Putinin oikein hyvin, koska molemmat olivat mukana CBS:n 60-minuuttia ohjelmassa. Myöhemmin Trump on väittänyt, ettei ole tavannut tai tunne Putinia.

Suoranaiset valheet

Trump väitti Clintonin uskovan, että abortin pitäisi olla laillista raskauden loppuvaiheeseen ”viimeiseen päivään”.

**Väärin. **Clinton kannattaa Yhdysvaltain nykyistä aborttilainsäädäntöä.

Trump sanoi, että Clintonin johdolla amerikkalaisten aseenkanto-oikeutta säätelevä perustuslain toinen lisäys olisi vain muisto nykyisestä.

**Väärin. **Clinton kannattaa aseenkanto-oikeutta, mutta on vaatinut sen tiukempaa sääntelyä.

Trump: Clinton ja Obama loivat toimillaan terroristijärjestö Isisin.

**Väärin. **Isis sai alkunsa vuonna 2004 ennen Clintonin ulkoministerikautta republikaani George W. Bushin ollessa presidentti. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että Clintonin poliittiset toimet, kuten äänestäminen Irakin sodan puolesta tai Libyan tilanteeseen puuttuminen, ovat voineet vaikuttaa Isisin syntyyn.

Trump: Seksuaalisen häirinnän syytökset häntä vastaan on suurelta osin todettu vääriksi.

Väärin. Osaa naisten kertomuksista on epäilty, mutta yhtäkään yhdeksästä tapauksesta ei ole todettu perättömäksi. Ainakin neljän naisen tarinan ovat vahvistaneet heidän perheensä, ystävänsä tai työtoverinsa.

Puolitotuuksia ja osin vääriä väitteitä

Clinton väitti Trumpin kannattavan abortin hankkineille naisille rangaistuksia.

Puolitotta. Trump sanoi, jotain tällaista haastattelussa, mutta kampanja veti pian lausunnon takaisin. Trump sanoi tarkoittaneensa rangaistuksia abortteja tekeville lääkäreille.

Trumpin mukaan Clinton tuplaisi amerikkalaisten verot.

**Suurimmaksi osaksi valetta. **Suurimman osan verot ei nousisi eikä heille annettaisi lisää verohelpotuksia. Rikkaimpien verot nousisivat, mutta heidänkään veronsa eivät kaksinkertaistuisi.

Trump: Clinton haluaa antaa armahduksen laittomille siirtolaisille ja aukaista maan rajat.

**Suurimmaksi osaksi valetta. **Clintonin suunnitelma tekisi karkottamisen välttelyn helpommaksi laittomille siirtolaisille. Clinton on kuitenkin useasti sanonut kannattavansa rajojen turvaamista.

Trump: Myös Clinton halusi rakentaa muurin Meksikon rajalle.

Puolitotta. Clinton äänesti vuonna 2006 rajaturvallisuuden puolesta, johon kuului aidan rakentaminen tiettyihin rajattuihin paikkoihin etelärajalle. Hän ei halua muuria kuten Trump. 

Clinton väitti, että Trump kehotti venäläisiä hakkeroimaan amerikkalaisia.

**Puolitotta. **Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän toivoo Venäjän löytävän Clintonin 33 000 kadoksissa olevaa sähköpostia, ei hakkeroimaan laajamittaisesti amerikkalaisten sähköposteja.

Clinton: Trump on ensimmäinen presidenttiehdokas yli neljäänkymmeneen vuoteen, joka ei ole julkaissut verotietojaan.

**Suurimmaksi osaksi totta. **Kaikki muut viimeisen 40 vuoden aikana presidentiksi pyrkineet ovat julkaisseet verotietonsa paitsi Gerald Ford.

Tosi kuin vesi

Trump: Clinton haluaa ottaa maahan 550 prosenttia enemmän pakolaisia kuin Barack Obama.

Totta. Clinton ottaisi Yhdysvaltoihin 65 000 pakolaista. Obama kannattaa 10 000 pakolaisen ottamista. Kaikille tehtäisiin taustatarkistus. Kasvua olisi 550 prosenttia.

Clinton: Trump on rohkaissut Japania, Etelä-Koreaa ja Saudi-Arabiaa hankkimaan ydinaseen.

**Totta. **Trumpin mielestä tietyt maat, kuten Japani ja Etelä-Korea pärjäisivät paremmin, jos niillä olisi ydinaseita. Samassa haastattelussa hän tosin totesi myös vastustavansa ydinaseiden leviämistä.

Clintonin mukaan Trumpin verosuunnitelmat hyödyttäisivät rikkaimpia.

**Totta. **Useiden tutkimuslaitosten mukaan rikkain prosentti amerikkalaisista saisi keskimäärin yli 122 000 dollarin verohelpotukset.

Clinton: Trump joutui oikeuteen hänen kiinteistöissään tapahtuneesta rodullisesta syrjinnästä.

Totta. Oikeusministeriö haastoi Trumpin ja hänen isänsä yrityksen oikeuteen 1970-luvulla, koska he eivät ottaneet mustia vuokralaisiksi taloihinsa.

Clinton: Trump puhuu laittomia siirtolaisia vastaan, mutta palkkasi heitä Trump Towerin rakennusmaalle.

**Totta. **Trumpin käyttämä alihankkija palkkasi laittomia siirtolaisia 1980-luvun vaihteessa purkamaan Trump Towerin paikalla olleen rakennuksen.

Katso myös:

Clinton ja Trump kävivät tiukimman väittelynsä – katso huippukohdat tekstitettyinä

Katso tästä Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden koko kolmas vaaliväittely

Videot: Trump ja Clinton vauhdissa – 8 puheenaihetta väittelystä

Korjattu 12:30: Asiantuntijoiden mukaan Clintonin poliittiset toimet ovat voineet vaikuttaa Isisin syntyyn.