1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parantala, Äänekoski

Hietamalla ja Parantalassa alkaa vedenjakelu – juoksutusten takia alueella vesipula

Äänekosken eteläisiä alueita koko viikon koetellut vesikriisi on ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalaisen mukaan poikkeuksellisen mutkikas. Hän uskoo, että syy selviää pian ja suurin osa alueista voidaan vapauttaa vedenkeittokehotuksesta.

Kuva: Antro Valo / Yle

Äänekosken Energia aloittaa vedenjakelun Hietaman koululla kello 10. Vedenjakelupiste perustetaan myös Parantalaan Upatonpohjantien kentälle aamupäivän aikana.

Vedenjakelu aloitetaan, koska verkostoa kloorattiin eilisillan ja yön aikana, ja sen vuoksi vettä jouduttiin juoksuttamaan runsaasti. Siitä on seurannut vesipula.

Vesi haisee nyt paikoittain voimakkaasti kloorille, mutta sitä voi ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalaisen mukaan käyttää keittämisen jälkeen.

Viimeisimpien näytteiden mukaan normaali kloorauksen taso näyttää riittävän.

Suunnitelmissa oli jo käyttää niin sanottua shokkikloorausta, jossa verkoston klooripitoisuus nostetaan väliaikaisesti niin korkeaksi, ettei vettä voi käyttää esimerkiksi talousvetenä.

Kloorauksiin päädyttiin, kun Äänekosken Energia pyysi apuun ulkopuolisen asiantuntijan, jonka neuvosta ryhdyttiin pikaisiin tehopuhdistuksiin.

Toimenpidealue pienenemässä

Vesikriisin syy ei ole vieläkään selvinnyt. Äänekosken Energian väki on kiertänyt maastossa tarkastamassa riskikohteita.

Siellä, missä tämä ongelma on keittokehotusta ja kloorausta jatketaan, varmaan ensi viikkoon asti.

Ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen

Lappalaisen mukaan tilanne on ollut poikkeuksellisen mutkikas, mutta hän uskoo, että syy selviää pian, mahdollisesti tänään.

– Meillä oli selkeä oletus tapahtuneesta ja tämän piti olla tyyppitapaus ja näin tässä kävi. Nyt varmistetaan, että löydettävät syyt ovat varmasti ne, mitkä todella tilanteen aiheuttivat.

Terveydensuojelu- ja terveysviranomaisten epidemiatyöryhmä kokoontuu jälleen iltapäivällä. Lappalainen uskoo, että silloin voidaan kertoa ainakin jotain ongelman syistä.

Hän pitää todennäköisenä, että iso osa alueista voidaan vapauttaa vedenkeittokehotuksesta.

– Toivoisin, että myös toimenpidealuetta voidaan pienentää. Siellä, missä tämä ongelma on eli Honkolan-Parantalan alueella keittokehotusta ja kloorausta jatketaan, varmaan ensi viikkoon asti.