1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lihavuusleikkaus auttaa myös uniapneaan – parani tai helpottui 90 prosentilla

Suuri osa uniapneasta kärsineistä ei tiennyt sairaudestaan etukäteen. Uniapnea parani tai helpottui yhdeksällä kymmenestä.

Tutkimuksen mukaan paino laski lihavuusleikkauksen jälkeen keskimäärin kaksikymmentäviisi prosenttia vuoden aikana Kuva: Yle

Lihavuusleikkaus on tehokas hoito myös uniapneaan, kertoo Turun yliopiston tuore väitöstutkimus. Uniapnea on yleinen sairaus lihavuusleikkaukseen tulevilla potilailla.

Tutkimuksessa havaittiin, että mahalaukun ohitusleikkauksen seurauksena uniapnean oireet paranivat tai helpottuivat yhdeksällä kymmenestä. Uniapnealla tarkoitetaan tilaa, jossa hengitys katkeaa yön aikana useita kertoja. Tästä seuraa happivajausta aivoihin, joka johtaa vireystilan laskuun ja väsymykseen valveillaoloaikana.

Väitöstutkimuksen havaintojen mukaan paino laski lihavuusleikkauksen jälkeen keskimäärin 25 prosenttia vuoden aikana. Samalla havaittiin, että uniapnean esiintyvyys laski 71 prosentista 44 prosenttiin. Erityisen vaikeaa uniapneaa sairastavien määrä väheni.

Havainto on merkittävä siinä mielessä, että lihavuuteen liittyvät sairaudet lisäävät väestön sairastavuutta ja kuolleisuutta, mistä seuraa kuluja yhteiskunnalle. Hoitamaton uniapnea esimerkiksi lisää huomattavasti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Uniapneaa sairastaa Suomessa arviolta 250 000–300 000 ihmistä, joista suurin osa tietämättään.

– Noin 70 prosenttia uniapneapotilaista on lihavia. Lihavuuden hoidon tulisi olla uniapnean ensisijainen hoito, sillä jo 5–10 prosentin painonpudotus helpottaa oireita, Turun yliopistossa väittelevä gastrokirurgi Pipsa Peromaa-Haavisto sanoo.